Brist på utredande poliser
Bristen på poliser i dygnetrunttjänstgöring i utryckningsbilar har gjort brottsutredningsverksamheten till ett eftersatt område. Lönerna har halkat efter och nyrekryteringen har varit mycket låg. I Enköpings närpolisområde finns behov av minst två nya utredare.
Svårigheterna att hinna med utredningar av så kallade vardagsbrott, inbrott, stölder och misshandelsfall, har belysts i några uppmärksammade reportage i media det gångna året.
Uppgivna utredare
Beskrivningarna av arbetssituationen som näst intill uppgivna utredare givit har känts igen av Lasse Nordin, brottsutredare vid närpolisen i Enköping:
— Det ständiga inflödet av nya anmälda brott, och svårigheterna att hinna med utredningarna påverkar naturligtvis den psyko-sociala miljön, alla vill ha möjlighet att göra ett bra arbete, säger Lasse Nordin.
I Enköping ligger nu omkring 500 anmälda brott och väntar på att utredas. 300 av dem är fördelade på totalt tio handläggare, några av dem med deltidstjänster.
Utredningarna av grova vålds- och narkotikabrott och ekobrott samt utredningar där de misstänkta är frihetsberövade sköts av speicalrotlarna i Uppsala.
Satsning behövs
Polisen i Uppsala län har som mål att en teknisk undersökning ska göras vid alla bostadsinbrott, och det hinns också i stort med av näpo i Enköping. Att Enköping har egna tekniker som tar hand om mindre komplicerade brottsplatsundersökningar är en del av förklaringen till detta.
— Vi har heller inte några utredningar som lagts ned för att de misstänkta brotten preskriberats, det skulle ha varit en skam om det vore så, säger Lars Hammarstedt.
Men en satsning på utredningsverksamheten behövs, om det är Nordin och Hammarstedt ense:
— Vi behöver flera utredare, och också en föryngring av utredargruppen. Många av oss börjar bli till åren och det måste in nya krafter innan erfarenhetsbasen börjar pensioneras, säger Lasse Nordin, som själv varit polis i 38 år varav 30 som brottsutredare.
UNT-bakgrund
Utredartjänster inom polisen har traditionellt varit en väg för poliser som inte längre vill eller kan fortsätta arbeta på dygnetruntscheman att gå vidare inom kåren.
De gångna årens stora polisbrist, möjligen i kombination med lönetillägg för tjänstgöring i utryckningsbilarna, har gjort att rekryteringen till utredartjänster minskat betydligt.
Löner är också ett konkurrensmedel polismyndigheter emellan, något som varit kännbart bland annat för Uppsala län som sett en ström av poliser gå till bättre betalda tjänster i Stockholms län.
Enligt Svenska polisförbundets statistik från september 2002 låg medellönen för poliser i Stockholm på 25 700 kronor per månad. Motsvarande siffra för Uppsala var 23 856 kronor, för Västmanland 22 984 kronor, Sörmland 23 779 kronor och Gävleborg 22 600 kronor.
Varje polismyndighet förhandlar om lönerna i sina distrikt utifrån centrala avtal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!