Under många år är det Rolf Klingberg på Strömsta säteri söder om Enköping som levererat halmen till den stora julbocken i Gävle. I år invigs bocken söndagen den 3:e december, på första advent.
Strömsta säteri var en av de första och största leverantörerna av maltkorn till Mackmyra destileri utanför Gävle och där knöts kontakten med halmleveransen till bocken.
– Vi har varit med sedan den första provdestilleringen av wisky 1999 och producerade en tredjedel av maltkornet som användes, säger Rolf Klingberg.
På Strömsta säteri skördar man omkring 168 hektar spannmål varje år. Det ger betydligt större mängder halm än det som går åt till Gävlebocken, det mesta hackas och plöjs ned i åkern igen. Runt tre ton långhalm går till bocken.
Någon specifik sorts halm behöver det inte vara för att bygga en julbock, att det är kornhalm från Enköping som Gävlebocken görs av hänger alltså ihop med spannmålsleveranserna till wiskydestilleriet.
Julbocken i Gävle för ett hårt liv, bara 14 av 51 år har den stått orörd. Den bränns, slås sönder och har till och med blivit stulen. Den är internationellt uppmärksammad och vadslagning görs om vilket datum den kommer brinna. Den amerikanska tv-kanalen CNN har även sänt ut bilder på bockbränningen över världen.
– Det var ju lite udda när man fick se sin egen halm brinna på bilder över hela världen, större kan det ju inte bli, konstaterar Rolf Klingberg.
Nu hoppas han dock att bocken ska få stå orörd.
– Jag vill ju att den ska klara sig, meningen är ju att den ska stå där över jul.