Bonus för socialsekreterare

Trots kristider inom kommunen har socialförvaltningen i Enköping höjt lönen ordentligt för socialsekreterare. Syftet är att få personalen att stanna längre på arbetsplatsen.

Enköping2009-05-15 06:05
Socialförvaltningen i Enköping har länge haft en hög omsättning på utredare som jobbar med barn och ungdomsfrågor. För att få stopp på problemet har socialsekreterarnas lön nu höjts med 3000 kronor.
- Det kostar mycket med nyrekrytering. Vi måste försöka hålla kvar den personal som vi har, säger Eva Nilsson, utvecklingsledare på socialförvaltningen i Enköping.

Liksom alla förvaltningar inom Enköpings kommun måste också socialförvaltningen dra ner på sina utgifter. Men den nya lönesatsningen ska inte påverkas av sparkraven.
- Det här kommer att ge positiv ekonomisk effekt långsiktigt, säger Eva Nilsson.

På socialförvaltningen i Enköping arbetar nio utredare med barn- och ungdomsärenden. Sex av dem är mellan 25 och 32 år gamla och kommer direkt från sin utbildning. Att arbeta med barn- och ungdomsärenden anses vara väldigt slitsamt och nyexaminerade socialsekreterare saknar ofta den erfarenhet och kompetens som krävs för att orka arbeta med känsliga frågor. Detta är ett problem i hela landet.

Dessutom är arbetsbelastningen ofta väldigt hög. Men Eva Nilsson tror att förvaltningen kommer att tjäna mer i längden på att höja lönen i stället för att anställa fler.
- Det skulle inte hjälpa om vi rekryterade en ny person som sedan slutar efter ett år, säger hon.

Att anställa ny personal är dyrt både i tid och pengar. En rekrytering kan kosta mellan 200 000 och 300 000 och därför kan lönehöjningen innebära besparingar för förvaltningen.
Eva Fagerberg är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR och är positiv till Enköpings löneförhöjning.
- Kommunerna har inte råd att byta folk så ofta. Det förstår också arbetsgivaren. Det är ju uppenbart att personer med mindre erfarenhet riskerar att göra fler fel. Det har ju rapporterats en hel del i media om händelser inom socialförvaltningen, säger Eva Fagerberg.

Hon är samtidigt förvånad över att det sker en löneförhöjning mitt i den ekonomisk krisen.
- Det är ytterst ovanligt att göra i dessa tider. Jag har inte hört att någon annan kommun har gjort på samma sätt. Men vi välkomnar att kommunerna tänker efter vad man kan göra åt en situation. Det är klokt ur ett kommunekonomiskt perspektiv, säger hon.

Eva Fagerberg menar att lönenivån för socialsekreterare generellt är för låg.
- Socialsekreterarnas arbete är undervärderat. De jobbar med tuffa arbetsuppgifter, säger hon.
Men hon anser att det behövs fler förändringar än löneförhöjning för att förbättra arbetssituationen.
- Det är inte bara i lönen problemet sitter. Det behövs mer resurser, säger Eva Fagerberg.

Socialförvaltningen i Enköping ska även satsa på att vidareutbilda personalen för att öka deras kompetens. Dessutom ska en ny processstödjare rekryteras. Tanken är att det ska vara en erfaren extraperson som ska hjälpa och stötta den befintliga personalen.
FAKTA
Socialförvaltning

Tre av fyra socialsekreterare har upplevt högre arbetsbelastning det senaste året.
Drygt hälften av landets förvaltningar har fått in fler ärenden sedan reglerna förändrades för a-kassa och sjukskrivningar.
Åtta av tio förvaltningar har inte räknat med de förändrade reglerna för a-kassa och sjukskrivningar i sin budget.
Sju av tio socialsekreterare som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR tycker att de har en tung arbetsbelastning.

Källa: Rapporter av Akademikerförbundet SSR, december 2008
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om