Boken gav både hat och hyllningar

Tillbakablickar på svenska emigranters tuffa liv stod i centrum hos Enecopia släktforskarförening under lördagen.

Niklas Petersson, ordförande i Enecopia släktforskarförening.

Niklas Petersson, ordförande i Enecopia släktforskarförening.

Foto: Anders Liljestrand

Enköping2019-01-20 12:00

Släktforskningens dag lockade en hel del Enköpingsbor till huvudbiblioteket på Ågatan.

En av programpunkterna var Uppsalaförfattaren Ola Larsmo som berättade om sitt arbete bakom boken Swede Hollow som gavs ut 2016.

– Har jag räknat rätt så är det 163:e gången jag håller föredrag om den här boken, förklarade han inför ett 50-tal personer.

Uppståndelsen efter utgivningen hade han inte räknat med. Det har blivit både hatbrev och hyllningar.

– Jag hade turen att komma ut i rätt tid, intresset för emigrationen hade ökat, inledde Larsmo som upprepade gånger berömde Vilhelm Moberg, som "skrivit något av det bästa som skrevs på svenska under 1900-talet".

Han menar att det inte är Mobergs fel att det främst är de strävsamma romanhjältarna Karl-Oskar och Kristina som vi förknippar med de fler än miljonen svenskar som emigrerade till USA under några uppslitande decennier i skarven mellan 1800- och 1900-talet.

I boken Swede Hollow, som fått titeln efter det fattiga och utsatta område i en dalgång i staden Saint Paul i delstaten Minnesota där omkring 1 000 svenskar bodde för drygt 100 år sedan, vill han delvis ge andra perspektiv.

Det går att läsa in mycket i bevingade ord som "ge mig snus, whisky och svenskar så ska jag bygga en järnväg till helvetet". De lär för övrigt ha yppats av järnvägsbyggaren och affärsmannen James Jerome Hill.

Föreningens ordförande Niklas Pettersson hade tidigare under dagen välkomnat en annan författare, Emma Elliott, som skrivit historien om fyra generationer kvinnoöden och Enabygdsarkivet i Grillby var på plats med en fotoutställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!