Det surrar högt ur den stora bikupan när Anna och Thomas Blomlöf i Häggeby visar upp sina bin. Tillsammans driver de företaget Blomlöfs bin där de producerar och säljer ekologisk honung. Under ett par dagar i juli anordnar de också bisafari, en guidad tur där besökare får lära sig mer om biodling och den viktiga roll bin fyller i ekosystemet.
– Vi vill visa hur viktiga bin är för vår natur och uppmuntra andra till att våga syssla med biodling, säger Anna Blomlöf. Hon och Thomas tycker båda att bin har ett oförtjänt dåligt rykte.
– Många är rädda för bin. Oftast beror det på att man förväxlar dem med getingar. Getingar är riktiga rovdjur, det är de som dras till din mat och dryck under sommaren. Bin är veganer och inte alls intresserade av vår mat. Lämnar du dem bara ifred så gör de detsamma.
Både Anna och Thomas är egentligen ingenjörer och biodlingen har hittills varit en bisyssla. Men sen ett par månader har de båda tagit tjänstledigt för att kunna satsa fullt ut på sin biverksamhet.
– Som ingenjörer jobbar vi båda med miljöfrågor. Vi har alltid haft ett naturintresse och det är där bina kommer in, säger Thomas Blomlöf.
Under safarit berättar Anna och Thomas om deras biodling, hur bisamhället är uppbyggt och hur man på bästa sätt tar hand om bina under årets olika säsonger. Bakom en glasskiva finns en visningskupa där besökarna kan se hur arbetarbin, drönare och drottning arbetar inne i kupan. Det dova surrandet tystnar aldrig.
– Det är en väldigt speciell upplevelse att höra binas surrande och se dem flyga genom luften eller studsa mot skyddskläderna, säger Thomas Blomlöf.
Iförda rejäla skyddskläder får safaribesökare också vara med när en bikupa öppnas. Den som törs får chansen att klappa en drönare.
– Oftast är det barnen som är mest orädda. Många tycker att det är väldigt spännande att få klappa levande bin, säger Anna Blomlöf. Med säker hand lyfter hon upp en av ramarna ur kupan för att bjuda på solvarm honung direkt från bikupan.
– En ram fylld med honung väger runt ett och ett halvt kilo. Med våra 35 bikupor kan det bli en hel del honung under en sommar.
Safarit avslutas med en provsmakning av gårdens honung. Här finns både naturell honung och olika smaksatta varianter, alla ekologiska.
– För oss känns det viktigt att leva ekologiskt. Vi vill bidra till ett hållbart ekosystem och det är våra bin en naturlig del av, säger Thomas Blomlöf.