Biblioteken i strykklass när skolor tvingas spara
De senaste två åren har kostnaderna för skolbiblioteken i Enköpings kommun minskat med 15 procent. Minskningen gäller såväl bibliotekarietid på skolorna som minskade anslag till mediainköp.
I särklass mest bibliotekarietimmar har Västerledsskolan, 33 timmar per vecka motsvarande nästan en heltidstjänst, och en ökning med åtta timmar jämfört med förra året.
— Önskvärt vore att grundskolor med klasser från förskoleklass till årskurs 9 hade bibliotekarier på heltid och skolor med bara de lägre årskurserna hade bibliotekarier på halvtid, säger Kerstin Runnman, bibliotekarie och samordnare för skolbiblioteken i kommunen.
Minskad tid
Det ekonomiska ansvaret för skolbiblioteken har rektorerna i de olika rektorsområdena.
Och ute på skolorna minskar bibliotekarietiden, med Västerledsskolan som enda undantag.
Av högstadieskolorna har Bergvreten 16 timmar bibliotekarietid per vecka, Fjärdhundra bara sju timmar, Korsängsskolan åtta timmar, S:t Ilian 13 timmar och Örsundsbroskolan har nyligen beslutat halvera sin bibliotekarietid till tio timmar per vecka av besparingsskäl.
Enögla-, Grillby-, Hummelsta-, Munksunds- och Lillkyrkaskolorna har samtliga tre timmar per vecka, och Skolstaskolan fyra timmar per vecka.
Inte bara statistik
Erica Lhådö, skolbibliotekarie i Korsängsskolan och Grillbyskolan, skulle gärna se en ökad satsning på skolbiblioteken:
— Men det går inte att bara se på statistik. Korsängsskolan har flera bibliotekarietimmar än Grillby, och större mediaanslag, 30 000 kronor jämfört med 23 000 kronor. Men av anslaget till Korsängen blir bara hälften kvar till bokinköp när licensavgifter och materiel är betalda.
— I Grillby där skol- och folkbibliotekens är integrerade står folkbiblioteket för avgiften för anslutningen till bibliotekskatalogen, 10 000 kronor, och när folkbiblioteket är öppet dagtid är det självfallet tillgängligt även för eleverna, säger Erica Lhådö.
Integrerade bibliotek är alltså en stor fördel för skolorna i Örsundsbro, Hummelsta, Grillby och Fjärdhundra.
Särskild kompetens
I Lillkyrka där kulturnämnden häromåret stängde folkbiblioteksfilialen på grund av besparingskrav och för få besökare, köper skolan bara tre bibliotekarietimmar per vecka och mediaanslaget har sedan 2003 legat på 5 000 kronor per år.
— Biblioteken kan visserligen hållas öppna med annan personal än bibliotekarier, men den kompetens som vi har och som det finns stora behov av, finns ju inte tillgänglig då. Och om medianslagen krymper för mycket utarmas bok- och mediabestånden och biblioteken riskerar förlora både sin funktion och sin attraktion, säger Erica Lhådö.
BAKGRUND
Av Enköpings kommuns 13 grundskolor har fyra sina bibliotek integrerade med filialer till huvudbiblioteket, Fjärdhundra, Örsundsbro, Hummelsta och Grillby.
Högstadieskolorna S:t Ilian, Västerleden, Korsängen och Bergvreten har egna bibliotek, liksom grundskolorna med årskurserna F-5/6, Enögla, Munksundet, Lillkyrka, Romberga och Skolsta.
De totala mediaanslagen i skolorna pendlade åren 1998 och 2003 mellan cirka 500 000 kronor och 540 000. I år, 2006, kommer de sannolikt totalt att uppgå till cirka 330 000 kronor.
Antalet bibliotekarietimmar i skolbiblioteken var som högst åren efter sekelskiftet, runt 117 timmar per vecka, men är nu nere i 107,5 timmar per vecka.
Skolbibliotekens uppgift är bland annat att främja skolans utbildningsmål och läsning, och ge eleverna möjlighet att söka och utvärdera information. Skolbibliotekarierna ska stödja eleverna i att få kunskaper och nå målen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!