Besök från Bolivia
Ursprungsfolken är i stor majoritet i Bolivia, men har hittills inte tagits på allvar. Nu kämpar vi för att konstitutionen ska ändras.Det säger Francisca Alvarado och Sonia Chiri som under måndagen informerade Enköpingsborna om läget i Bolivia.
Sonia Chiri och Francisca Alvarado, indianer från Andernas högplatå, informerade Enköpingsborna om dagens situation för ursprungsfolken i Bolivia.
Foto: Maria Lindblom
Syftet är att inspirera folket till förändringar i Bolivia, ett land som fortfarande kan beskrivas som koloniariserat.
— Det senaste året har protesterna varit starka mot den styrande eliten. Nästan 80 procent av landets invånare består av ursprungsfolk, men vi har inga politiska representanter. Och mest lider kvinnorna av situationen, säger Francisca Alvarado.
Hon och Sonia Chiri ser dock att det är möjligt att vända utvecklingen. Det senaste årets protester har tvingat den tidigare presidenten att fly och den nya presidenten har tillsammans med ursprungsfolken inlett ett arbete som går ut på att ändra författningen. Protesterna har också handlat om hur landets största naturresurs, gasen, utnyttjas av andra länder.
— Det är inte enkelt, men möjligt att få till förändringar. En metod skulle kunna vara att använda folkbildningen så som skedde i Sverige för att få till en förändring, säger Sonia Chiri.
Demokrati ingen självklarhet
Med sig på turnén har de Hans Nolén och Inger Holmberg från UBV som är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som arbetar med rättvisefrågor i Latinamerika.
— Att de här kvinnorna kommer från de två största indianfolken på Andernas högplatå, innebär att människor lyssnar mer på vad de har att säga, än om de hade kommit från någon rik organisation eller stad, säger Inger Holmberg.
Syftet med att också åka runt i Sverige, är enligt henne och Hans Nolén att motverka rasism och få unga svenskar att förstå att vår demokrati inte är något självklart.
— Det finns många med latinamerikansk bakgrund som bor i Sverige i dag. Därför är det här samarbetet bra även för Sverige, säger Inger Holmberg.
De båda kvinnorna fanns tillgängliga för publiken vid två framträdanden som den bolivianska musik- och sånggruppen Surimana gjorde i Enköping under måndagen. Mitt på dagen spelade och sjöng Surimana på scenen vid Hamnmagasinen och eftersom veckans Måndagskväll i Skolparken arrangerades av ABF så var gruppen dragplåster under kvällen med sin medryckande glada folkmusik på flöjter, gitarrer och trummor.
Övriga som skulle förhöja stämningen denna näst sista Måndagskväll för sommaren var Enköpingsbandet Total Dedication och duon Tea for two med sångaren Thomas Siljesvärd och hans kollega. Enköpingsungdomarna Viktoria Strandberg, Emma Keijser och Ludvig Keijser var andra som skulle uppträda under kvällen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!