”Beslutet bidrar till ökad segregation”

Personal inom elevhälsan i Enköping är orolig för kommunens planer när det gäller Västerledsskolan.

Segregerande? Personal inom elevhälsan gillar inte vad en enig skolnämnd kommit fram till, att bygga ut Västerledsskolan till alla årskurser samtidigt som flera andra verksamheter, bland annat särskolan, lokaliseras hit.

Segregerande? Personal inom elevhälsan gillar inte vad en enig skolnämnd kommit fram till, att bygga ut Västerledsskolan till alla årskurser samtidigt som flera andra verksamheter, bland annat särskolan, lokaliseras hit.

Foto: Anders Liljestrand

ENKÖPING2017-03-24 06:00

I två brev till politikerna, skickade med några veckors mellanrum, beskriver en grupp bestående av bland andra kuratorer och psykologer hur beslutet riskerar att bidra till ökad segregation.

Planerna är att flera verksamheter, bland annat grundsärskolan och en skola med samtliga årskurser, ska samlas i lokalerna.

I onsdags förra veckan, samma dag som ledamöterna i skolnämnden fattade beslutet att gå vidare med förslaget, skrev personal ur elevhälsan till politikerna:

”Enköpings kommun samlar studiesvaga grupper på en och samma plats i Västerledsskolans gamla lokaler belägna i ett av de mest socioekonomiskt belastade områdena i Enköpings kommun, Lillsidan. Ett sådant beslut är segregerande, exkluderande och diskriminerande vilket långsiktigt riskerar att öka utanförskap, ohälsa och möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden”.

Ansvarig chef, rektor för elevhälsan, är Eva Wikberg.

Hon har inte varit delaktig i brevet till politikerna.

– Några ur personalen, men inte alla, har skrivit det här, säger hon till EP.

Hon menar att det ur ett medborgarperspektiv är viktigt att alla synpunkter och tankegångar beaktas inför sådana här beslut, men hon vill själv inte kommentera frågan.

– Jag har också förklarat för mina medarbetare att det inte är förenligt i min roll som arbetsgivarrepresentant, säger Eva Wikberg.

Personalen inom elevhälsan, som har skrivit brevet, har avböjt att medverka i en intervju.

För politikerna förklarar de att de är "medvetna om att frågan kring hur man ska hantera det ökade elevantalet är komplex. Utan att här presentera en lösning deltar vi gärna i den fortsatta diskussionen".

Nu är de mer återhållsamma i sin debattvilja.

”Ingen enskild person kan, som representant för grupperna, företräda något annat än det som redan är författat”, förklarar de i ett mejl till EP.

De menar att frågan är viktig och att vi givetvis får använda deras skriftliga synpunkter.

”Vi har dock inte möjlighet att medverka ytterligare”, skriver de i mejlet.

Skolnämnden, där ledamöter från S, NE, M, C och SD tog ett enigt beslut om ”att av tekniska nämnden beställa de anpassningar som är nödvändiga för att gamla Västerledsskolans lokaler ska kunna användas som ny F-9-skola med integrerad grundsärskola”, menar att det är av stor vikt att det finns en resursstark skola på Västerleden.

Det är en förändring jämfört med den inriktning som politikerna har haft de senaste åren.

Sven Jansson (S), skolnämndens ordförande säger:

– Vi ser till att också detta område av Enköping får en bra skola.

Hur kommenterar du elevhälsans skrivelser?

– Jag tycker det är mycket viktiga frågor som elevhälsan reser och vi kommer i utformningen av den nya skolan att ta hänsyn till det. Vi ska göra en barnkonsekvensanalys som kommer att belysa frågan också utifrån de aspekter som bland annat elevhälsan tar upp.

Varför är det här det bästa alternativet?

– Vi måste utifrån det läge vi befinner oss i utnyttja en bra lokal att bedriva skola, förklarar han.

Han säger att kommunen kommer att rusta upp både skolan och utemiljön, se till att fördela resurser så att vi får en mer jämlik skola i Enköping men även se över upptagningsområdena för att främja ett inkluderande och motverka segregering.

0171-414635

Bakgrund till beslutet

Kommunen behöver fler skollokaler. Det är framförallt Korsängsskolan som förväntas växa kraftigt under de närmaste fem åren. Skolan är trång idag och till nästa år förväntas skolan öka med ytterligare 50 elever.

Idag används före detta Västerledsskolan för de två evakuerade F-6-skolorna Enöglaskolan och Munksundsskolan samt friskolan Hinden som snart läggs ned. Nästa vår blir nya Munksundsskolan färdig. Västerledsskolan kan då anpassas för förskoleklass, fritidshem, grundsärskola och skolår 1-9. Det frigör utrymme på S:t Ilianskolan och Korsängsskolan.

Källa: Utbildningsförvaltningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!