Uppsalapolisens beslut att öppna Hjulstabron i mars i år, något som ledde till att två män omkom, var ingen engångsföreteelse. Redan 2010 beordrade polisen öppning av bron för att stoppa en misstänkt brottsling. Nu inleder polisens internutredare en förundersökning om det tidigare fallet.
Vid öppningen i mars 2010 var det en misstänkt brottsling, en ensam man i en bil, som skulle stoppas. Bron öppnades och den misstänkte brottslingen vände och hann undan polisen. Han kunde dock senare gripas av polisen i Västerås.
Håkan Roswall, chefsåklagare på Riksenheten för polismål, säger att det finns olikheter mellan händelsen 2010 och den händelse tidigare i år, där de två männen körde i vattnet och omkom. De hade smitit från en bensinnota, medan den misstänkte i fallet 2010 var misstänkt för grövre brott, exakt vilket brott vill Håkan Roswall inte säga.
- Den stora likheten är att bron öppnades, men annars finns många olikheter mellan händelserna. Det är inte alls givet att de båda fallen ska bedömas på samma sätt, säger Håkan Roswall.
Händelsen från 2010 har anmälts för internutredning av Uppsalapolisen efter händelsen tidigare i år.
- Jag vill inte gå så långt som att säga att den här typen av åtgärder är otillåtna, säger Håkan Roswall om broöppningen, utan varje fall är unikt och bedöms därefter.
Det kan också visa sig att händelsen 2010 anmäldes redan samma år och alltså redan är bedömd, berättar Håkan Roswall. I sådana fall läggs utredningen ner.
Samtidigt pågår alltså en internutredning om broöppningen i mars i år, där det vakthavande befäl som beordrade broöppningen misstänks för tjänstefel. Den utredningen är ännu inte klar.