Befängda idéer om barnböcker

Bokbål. Barnböcker som inte godkänns bränns.

Bokbål. Barnböcker som inte godkänns bränns.

Foto: Anders Wiklund/TT

Enköping2017-07-21 06:00

I sitt ”Sommar”-program den 9 juli talade Janne Josefsson om hur långt det gått med censuren av litteratur i vårt land. ”Visste ni att man i dag bränner böcker i Sverige?”, frågar han oss lyssnare och berättar att man i bland annat Stockholmsförorten Botkyrka har en så kallad ”interkulturell policy” för att ”kurera bokbeståndet av ideologiska skäl”. Josefsson hade frågat vad som händer med Pippi i Söderhavet och andra barnböcker som inte godkänns, om de läggs i magasin eller vad som sker. Den ansvarige hade svarat att de bränns, och menade att det inte är något konstigt med det: ”Det är för barnens skull”.

För några år sedan blev många barns och vuxnas store hjälte Tintin JK-anmäld för hets mot folkgrupp. Afrosvenskarnas riksförbund krävde att Tintin i Kongo från 1931 skulle tas bort från Sveriges boklådor och bibliotek. För ett år sedan ändrade man i ”Pippi Långstrump”. Pappa Efraim Långstrump är numera Söderhavskung på Kurrekurreduttön, inte negerkung. Detta har även korrigerats i filmen.

Även Barna Hedenhös upptäcker Amerika har fallit i onåd. I samband med julkalendern häromåret meddelade Bonnier Carlsens litterära chef att den utgår ur samlingsvolymen då man finner den opassande.

Inte nog med det. Förra året krävde man på samma förlag att Jan Lööf (som nyligen fick ett pris av Svenska Akademien) måste teckna om två av sina mest populära barnböcker ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” – annars kommer de inte längre att ges ut.

”Morfar är sjörövare” har getts ut i ett antal upplagor, även på bland annat franska och spanska. Den följer en pojke som ger sig ut på sjörövaräventyr med sin morfar och möter karaktärer som sjörövaren Omar och gatuförsäljaren Abdullah, något man nu alltså inte accepterar på förlaget. Angående ”Ta fast Fabian” ombads Lööf att rita om illustrationer som förlaget ansåg ”problematiska”. Lööf: ” De hade bland annat synpunkter på jazzmusikerna som uppträder, någon var för utklädd och någon fick inte ha på sig solglasögon när han gick och lade sig.” Då det inte gick att teckna om den ska man på förlaget ha meddelat att boken läggs ner.

Detta är bortom all sans och vett. Man kan tro att det är ett skämt, men tydligen är det inte det. Så långt har det alltså gått med befängda idéer om vad som ska accepteras i barnlitteratur.

Ska man gå vidare och korrigera allt i litteraturen som inte passar ansvariga på förlag och bibliotek? Då blir det väl inte mycket kvar. Man tänker onekligen på nazisternas förbud av litteratur som inte passade dem, och nu har således de horribla bokbålen blivit verklighet i vårt land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om