Bakom slottets fasad pågick vanliga livet

Den här sommaren har Grönsöö slott två sevärda utställningar. Vi får stifta bekantskap med livet bakom den representativa fasaden och dessutom möta åtta kvinnliga konstnärer.

Jacob von Ehrenheim talade under vernissaget för de två utställningarna.

Jacob von Ehrenheim talade under vernissaget för de två utställningarna.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2019-05-21 19:00

För 18:e året i rad har Grönsöö slott utställningar i det gamla vagnsstallet i slottsparken. Huvudutställningen heter "Vardagsbestyr på Grönsöö" och handlar om människorna och arbetet bakom Mälarslottets representativa fasad. Det handlar om personlig hygien, vattenförsörjningen, toaletter, dass, uppvärmning, städning och annat viktigt i vardagen.

– Utställningen handlar om allt det tunga jobbet bakom fasaden, berättar Jacob von Ehrenheim.

Till utställningen om vardagsbestyren tillkommer en bok i Grönsöö Kulturhistoriska Stiftelses skriftserie. Håkan Liby har stått för texten och Gabriel Hildebrand för bilderna.

Håkan Liby beskriver arbetet med boken och utställningen som en sann dröm för en etnolog. Vid förra veckans vernissage tackade han för det stora förtroendet som givits från familjen von Ehrenheims sida.

– Det är en stor sak att få tränga in i familjens hemliga skrymslen, sa han.

Det allra mesta som tidigare har skrivits om Grönsöö slott har handlat om den representativa fasaden. I boken och utställningen får vi chansen att komma innanför den.

I boken beskrivs bland annat forna tiders hierarki kring toalettbestyr på Grönsöö. Alice von Ehrenheim har skrivit om hur det var när hon kom dit som nygift (1888). I en av flyglarna bodde "22 gummor mellan 70 och 80 år".

"De kommo ut och kysste kolfållen. Det första de bad mig om som nykommen fru på stället var att de skulle slippa sitta på stång längre. Och det ordnades förstås om", skrev Alice von Ehrenheim.

Stången var en primitiv toalettlösning. Det rörde sig helt enkelt en stång som man satt på över en latringrop. I bästa fall var placeringen avskild. Men tak över var inte någon självklarhet.

Att driva ett slott av Grönsöös snitt krävde många människor. Tjänstefolket hade inte bara ordinarie husfolk att tänka på.

– Det var ständigt gäster som bodde i gästrummen och det krävdes mycket personal för att hålla igång hela verksamheten, berättar Håkan Liby.

Han räknar med att det kring sekelskiftet 1800-1900 fanns upp emot 20 anställda på Grönsöö.

– Många av dem bodde här dygnet om och man hade inte åtta timmars arbetsdag. Däremot hade man boende och mat.

"Kvinnliga konstnärer på Grönsö" är den andra utställningen. Ulrika Pasch, Agnes Börjesson, Amalia Lindegren, Berta Valerius, Siri Andersson-Ekedahl, Hildegard Norberg, Emma Toll och Elsa von Kantzow heter konstnärerna och kvinnorna som var pionjärer i sin tid.

Grönsöö

Grönsöö slott ligger vid Mälarens strand, 25 kilometer söder om Enköping.

Det är familjen von Ehrenheims hem. Anläggningen ägs och drivs av familjen och Grönsöö kulturhistoriska stiftelse.

I verksamheten ingår jordbruk, skogsbruk, fruktodlingar, turism och kulturminnesvård.

Slottet byggdes 1607-1611 av riksrådet Johan Skytte.

1786 anlade dåvarande ägaren David von Schultzenheim en kinesisk paviljong vid vattnet. Paviljongen är invändigt dekorerad med snäckor och mineraler från Ostasien.

Källa: www.gronsoo.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om