Även husägarna måste skotta snö

Det är inte bara kommunens uppgift att röja snö, även fastighetsägarna har ansvar för att snön tas bort på gångbanorna.

Privata fastighetsägare har skyldighet att snöröja och halkbekämpa gångbanan vid fastigheten, det gäller både flerfamiljshus och villor.

Privata fastighetsägare har skyldighet att snöröja och halkbekämpa gångbanan vid fastigheten, det gäller både flerfamiljshus och villor.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2019-02-08 19:00

Det är kommunernas lokala föreskrifter om renhållning som styr vad som gäller för snöröjning och sandning på trottoarer och gångbanor vid privata fastigheter.

Reglerna skiljer dock mycket mellan olika kommuner men i allmänhet gäller att det är husägarens ansvar att röja snö och halkbekämpa utmed tomtgränsen.

– Det är samma regler som för häckar som är för höga eller hänger ut, fastighetsägaren har ansvaret för det, säger Lasse Olsson, enhetschef vid gatukontoret.

Enligt föreskrifterna ska fastighetsägaren ta bort snö och is från gångytan så fort som möjligt. Vid halka ska gångbanan sandas eller halkbekämpas på annat vis, salt eller andra kemikalier får inte användas.

Bildas en plogvall är husägaren skyldig att hålla vallen öppen för gående och fordon.

Kommunen har rätt att ploga upp snö från gatan in på gångbanan längs det lokala gatunätet. Om hela gångbanan används för snövall av kommunen har fastighetsägaren inte längre skyldighet att avlägsna snön snarast.

– Vi brukar hjälpa till att ta bort snövallarna, i den mån vi hinner och röjningsarbetet är klart så gatorna är farbara, säger Lasse Olsson.

Han tycker att de flesta fastighetsägare sköter sig bra.

­– Det är förståeligt om man inte alltid hinner med.

Kommunens möjligheter att lagmässigt se till att reglerna efterlevs är dock begränsade.

­– Vi brukar skicka ut ett brev där vi informerar om hur det ska skötas, vi kan inte göra så mycket mer. Vi skulle nog kunna skicka en faktura, men vi är menlöst snälla, säger Lasse Olsson.

För den fastighetsägare som slarvar med snöröjning och halkbekämpning kan det dock bli dyrt. Om en olycka sker på grund av dålig halkbekämpning kan det bli frågan om skadestånd på höga belopp, beroende på skadans art.

I Uppsala län skadades 776 personer i halkolyckor 2017 enligt tidningen Hem & Hyra. Det är 210 skadade på 100 000 invånare. Snittet i landet ligger lägre med 177 skadade. Flest skadade i halkolyckor finns i norra Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om