Arkeologisk utredning vid ny E 18-sträckning klar

Den arkeologiska utredningen av markerna där den nya delen av E 18 mellan Sagån och Enköping ska dras är nu klar. Nio platser av arkeologiskt intresse har lokaliserats.

Enköping2005-04-12 17:13
Vid länsstyrelsens kulturmiljöenhet håller man nu på att göra förfrågningsunderlag för upphandlingar av de förundersökningar som ska göras av de nio lokalerna i sommar och höst.
Mest förbryllande av de nio platserna är en husgrund nära torpen Skillnaden och Trevnaden väster om Mälby. Ett gammalt äppelträd och nässlor nära husgrunden gör att det ser ut som en torpmiljö. Men teglet som hittats där ser medeltida ut, och det finns ingen byggnad eller husgrund utmärkt på platsen i de lantmäterikartor från 1600-talet och framåt som Riksantikvarieämbetets Kajsa Häringe Frisberg och hennes kollegor utgått ifrån när utredningarna gjorts.
Förutom torpgrunden ska fyra boplatser i åkermark och lika många boplatser i skogsmark undersökas.

Tillinge
Kolblandad jord och skörbränd sten hör till det som arkeologerna tittar efter på platser där man erfarenhetsmässigt vet att spår av gamla boplatser kan finnas.
De flesta av fornlämningarna har hittats i Tillinge socken i Uppland, men även flera platser i Västmanland, mellan Sagån och Sagåns trafikplats väster om Sagån och Lillån, har undersökts.
Den utredning som nu avslutats och lämnats från ämbetet till länsstyrelsen är den sista och kompletterande i en rad utredningar som gjorts, de första redan innan den slutgiltiga dragningen av nya E 18 fastställdes i början av 90-talet.
De förundersökningar som kommer att göras under sommaren innebär att provschakt grävs vid de platser som valts ut för att ge arkeologer och myndigheter en bättre bild av vilken typ av fornlämning det är fråga om, datering, omfattning och karaktär.
Därefter kan beslut fattas om slutundersökning av en eller flera av fyndplatserna ska göras innan vägbygget kan sättas i gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om