Årets kvinna på landsbygden

Lena Glantz Eriksson på Brunnsta gård i Övergran är årets kvinna på landsbygden. Kromsta lantbruk i Litslena är årets Upplandsbonde.

Prisad. Lena Glantz Eriksson, Brunnsta gård, är årets kvinna på landsbygden. Till verksamheterna hör en resebyrå med Italienresor.

Prisad. Lena Glantz Eriksson, Brunnsta gård, är årets kvinna på landsbygden. Till verksamheterna hör en resebyrå med Italienresor.

Foto: Privat

Enköping2018-03-28 16:18

Det är Hushållningssällskapet som delar ut stipendier för förtjänstfulla insatser i landsbygdens tjänst på sin stundande årsstämma på Taxinge slott i Södermanland.

I Uppsala län kan Håbobon Lena Glantz Eriksson glädja sig åt att hon får stipendiet Årets kvinna på landsbygden. Stipendiet består av en silvermedalj och 10 000 kronor.

– Det var jätteroligt. Vi har hållit på och fajtats med turismen i många år, säger Lena Glantz Eriksson.

Hon och maken Göran Eriksson driver Brunnsta gård, som bland annat har bed and breakfast (ett 20-tal bäddar), konferensverksamhet och en resebyrå bland sina verksamheter.

Bed and breakfast-verksamheten har varit i gång sedan början 1980-talet. Lena berättar att intäkterna från turisterna har gått tillbaka in i verksamheten. I början var det kallvatten och torrdass som gällde. Nu finns alla i våra tider av många ansedda nödvändiga bekvämligheter till nattgästernas förfogande.

– Det har också varit vår vilja att bevara den gamla byn, som är en oskiftad radby. Det är inte bara pengar det handlar om, berättar hon.

1995 började makarna med resebyråverksamhet i företaget. Det har hunnit bli 110 gruppresor till Italien sedan starten. Förutom givna sevärdheter, som Colosseum, står mat, vin, jordbruk, med mera, på resebyråns repertoar.

Vad ska du göra med medaljen?

– Om jag blir bjuden på en riktigt fin fest får jag passa på att ha den på mig, säger Lena Glantz Eriksson.

Kromsta lantbruk i Litslena föräras stipendiet årets Upplandsbonde. Stipendiet består av diplom och 10 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!