Den smittade är en äldre man från Enköpingstrakten.
– Jag kan inte påminna mig om att vi någon gång tidigare under mina nio år här haft så få inrapporterade fall av tbe i mitten av juli, säger smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund.
Under de senaste åren har vi vant oss vid att antalet fall av hjärninflammation orsakade av fästingviruset tbe bara ökat och ökat från år till år. Både i Sverige och i Uppsala län var 2012 ett nytt rekordår för tbe.
Hittills i år däremot är antalet tbe-fall betydligt lägre än normalt. I mitten av juli förra året hade 56 fall av tbe, varav sju i Uppsala län, anmälts till Smittskyddsinstitutet. I år är motsvarande siffror 38 fall, varav alltså bara ett i länet.
Varför har antalet tbe-fall sjunkit så kraftigt? Johan Hedlund tror att flera faktorer har spelat in.
– Den långvariga torkan har varit ogynnsam för fästingarna. Förmodligen var färre ute i skog och markunder den långa kalla våren. Det verkar också som om det i år varit en större anstormning än vanligt för att vaccinera sig mot tbe, säger han.
Han betonar dock det hittills låga antalet fall av tbe i år inte behöver innebära att också hela 2013 blir ett år med ovanligt få fall av tbe och andra fästingspridda infektioner.
De flesta som smittas av tbe via fästinbett gör det under sensommaren och början av hösten när många är ute i skog och mark för att plocka bär och svamp.
Enköping, Bålsta och Örsundsbro är högriskområden för tbe i Uppsala län, men risk för tbe-smitta finns också längs hela Upplandskusten.