Antalet hemlösa färre i Enköping

Hemlösheten i Enköping är låg jämfört med andra kommuner. Det visar den kartläggning som socialstyrelsen gjort.

Barn. "Det finns 20 barn som har en hemlös förälder, det är en grupp vi måste prioritera", säger Eva Nilsson vid socialförvaltningen.

Barn. "Det finns 20 barn som har en hemlös förälder, det är en grupp vi måste prioritera", säger Eva Nilsson vid socialförvaltningen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2018-02-22 18:00

Under april 2017 gjorde socialstyrelsen en kartläggning av hemlösheten i landets kommuner. Kartläggninen har gjorts fyra gånger tidigare, den senaste 2011.

Den nya karläggningen visar att Enköping har en relativt låg hemlöshet. I kommunen är 14,2 personer per 10 000 invånare är hemlösa i någon form.

– Jämfört med jämnstora kommuner så ligger Enköping riktigt bra till. Motala har exempelvis 38,8 och Kungälv 65,6, säger Eva Nilsson, utvecklare vid socialförvaltningen i Enköping.

I länet toppar Uppsala med 43,1 hemlösa per 10 000 invånare sedan kommer Heby med 26,9. Håbo kommun deltar inte i kartläggningen.

Att läget i Enköping ser förhållandevis bra ut tror Eva Nilsson bland annat beror på ett gott samarbete mellan kommunen och olika aktörer, som EHB och Ria.

– Vi har också en väl utbyggd öppenvård och ett bra samarbete med vård- och omsorgsförvaltnignen, säger hon.

Vid tillfället då kartläggningne gjordes var 61 personer i Enköping hemlösa vilket är färre än när undersökningen gjordes 2011 då man noterade 83 personer.

Fyra olika definitioner har satts upp för hemlöshet; akut hemlöshet, institutionsvistelse och stödboende, långsiktiga boendelösningar samt eget ordnat kortsiktigt boende.

I Enköping är åtta personer akut hemlösa, de övriga är relativt jämnt fördelade i de andra grupperna.

Utsatta grupper som socialförvaltningen nu vill jobba intensivare med är bland annat barn till hemlösa och unga hemlösa.

– Det finns 20 barn som har en hemlös förälder. Även om de bor fast hos den andra föräldern innebär det en oro för barnet och försvårar umgänget med den bostadslöse föräldern. Det är en grupp vi måste prioritera, säger Eva Nilsson.

Det är även 18 relativt unga personer som är hemlösa, de är födda på 80- och 90 talet.

– Där finns större chanser att ge insatser som kan förbättra deras situation. Det kan handla om att ändra ett beteende för att de ska kunna få ett eget, anständigt boende, säger Eva Nilsson.

Bostadslösa kvinnor är också en utsatt grupp. Även om de löser boendesituationen tillfälligt hos bekanta finns risk att de exempelvis blir utnyttjade sexuellt.

– De kan bli beroende av andra och det är en bekymmersamt, säger Eva Nilsson.

Under den vecka som mätningen genomfördes i landet hade socialtjänsten i Enköping kontakt med 42 av de kartlagda personerna. 27 av dem var män och 15 var kvinnor. 28 av de 42 var födda i Sverige eller annat nordiskt land.

– Nu tittar vi på hur vi kan jobba vidare med de här frågorna, i de olika grupperna och med de bakomliggande problemen. Framför allt måste vi synliggöra situationen för barnen, säger Eva Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!