Anrik syförening lägger ned nålarna

Efter 105 år gav damerna i Teda kyrkliga syförening upp och lade ned verksamheten. Men när hembygdsföreningen i Teda kommer på tal, tänds små ljus i ögonen runt kaffebordet.

Alf Svanteson designade skruden och håven, syföreningen stod för hantverket. Tidningsartikeln är från 100-årsjubileet 2013.

Alf Svanteson designade skruden och håven, syföreningen stod för hantverket. Tidningsartikeln är från 100-årsjubileet 2013.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-03-25 08:19

Det är sex kvinnor samlade runt bordet i ett av rummen i Teda församlingshem. På bordet koppar och assietter, kaffetermos och en tårta.

Tårtan är för att det här är dagen när syföreningen slutligt flyttar ut. I ett hörn står ett vackert skåp, halva skåpet är sprängfyllt av garner och tyger och allt som kan behövas för handarbeten av olika slag.

– I början köpte vi in material, broderade, stickade och sålde det vi gjort på den årliga auktionen. På senare år har vi fått mycket material från olika håll också, berättar Gun Spång.

Hon och Christina Åhlén Berg har förblivit Teda-bor, övriga har sina rötter där. Karin Jonsson bor i Västerås, Eri Eriksson i Hummelsta, Agneta Lindqvist i Grillby och Barbro Bolin i Tillinge. Flera av dem minns hur deras mammor gick till syföreningsmöten, eller tog emot syföreningen hemma.

Eri Eriksson är äldst i gruppen med sina 90 år. ”Det är hon som håller ordning på oss” säger Christina Åhlén Berg. Men ordning är det nog på samtliga närvarande, det krävs om man i decennier träffats var fjortonde dag för arbete och samvaro, och för planering och genomförande av den årliga auktionen.

– Första fredagen i december enligt traditionen, men nu har vi haft vår sista auktion, säger Barbro Bolin.

Gott om besökare och nästan 30 000 kronor i kassan blev resultatet av den. Karin Jonsson visar listan på vilka hjälporganisationer som fått ta del av intäkterna.

– Det är fortfarande väldigt trevligt att träffas och handarbeta tillsammans men det är faktiskt ganska mycket arbete med auktionerna. Och det är inte så roligt alla gånger att köra hit på vintervägar, säger Eri Eriksson.

Syföreningen har genom åren också på olika sätt bidragit till Teda kyrkas textilier. En skrud och kollekthåv designad av Agneta Lindqvists far Alf Svantesson, en dopklänning sydd av Karin Jonssons mamma och till kyrkans kor en stor ryamatta som syföreningens medlemmar hjälptes åt att knyta.

Har det inte gått att rekrytera nya medlemmar till syföreningen i stället för att lägga ned den?

– Det är svårt, det är glest befolkat och unga människor har så lite tid …

– Vi skulle behöva träffas på kvällstid då …

– Men hembygdsföreningen som höll på att läggas ned fick i stället in sex nya till styrelsen …

– Två nyinflyttade …

Det är då små ljus tänds damernas ögon. Så kanske kyrkliga syföreningen i Teda återuppstår, även om spåren av den i församlingshemmet försvann den här dagen.

Teda kyrkliga syförening

Bildades 1913 av Elvira Tibblin på Salta gård och Frida Tibbelin i Valla.

Tidigare år har föreningen ordnat bland annat julgransplundringar och med jämna rum ansvarat för servering av kyrkkaffe i samband med gudstjänster. Under senare tid har den årliga auktionen av handarbeten och skänkta föremål varit den enda offentliga aktiviteten.

Förutom regelbundna möten varannan måndag har föreningen tillsammans med andra sy- och hembygdsföreningar anordnat utflyktsresor runt om i Sverige.

Den sista auktionen hölls i december 2018 och behållningen på närmare 30 000 kronor har skänkts till 15 olika hjälporganisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om