Almsjuka träd åtgärdas i Enköping

Att ta bort trafikfarliga grenar på träd längs gator och vägar, och såga ned sjuka träd ingår i arbetsuppgifterna för Enköpings parkförvaltnings personal på senvinter och tidig vår.

Enköping2006-02-24 00:00
— Vi lyfter kronorna, det innebär att vi sågar av de nedersta grenarna på träden. Det måste göras på träd som står längs vägar, annars dras tak och kapell på höga fordon sönder, sade Kent Flat, parkförvaltningen, som släpade samman grenarna som hans kollega Johan Arvidsson sågade ned med hjälp av den inhyrda skyliften manövrerad av Lars-Göran Södergren.
På torsdagen var det lindarna runt Gustaf Adolfs plan som fick sina kronor lyfta, redan tidigare har träden längs Fjärdhundragatan utsatts för samma behandling.
I parken vid huvudbiblioteket, och nu också på andra sidan Enköpingsån mot kommunhuset, ligger resterna av fyra stora, gamla almar som nyligen fällts. Det är almsjukan som gjort att trädbjässarna måst sågas ned.

Flera orosmoln
— I södra Sverige har de närmast givit upp kampen mot almsjukan, här hoppas vi ännu att några ska kunna klara sig, sade stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson.
Men flera orosmoln finns över träd i Enköping och runt om i Sverige. Ett av dem gäller askar, som drabbas av askskottsjuka. I Enköping finns askar planterade i alléerna vid Västeråsutfarten, och också på Gröngarn.
På Gröngarn har några träd med askskottsjuka hittats, men på parkförvaltningen hoppas man angreppen begränsas dit.
— Vi har många olika slags träd planterade runt om i staden, delvis för att begränsa sjukdomsutbrott. Vi återplanterar träd som fälls, men inte alltid med samma trädslag som stått där förut, sade Stefan Mattson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om