Allmoge på museet
- Allmogemåleriet har inte varit så vanligt i Uppland som i exempelvis Dalarna, men det finns, och vi vill gärna visa upp det vi har. Dessutom har vi tagit med måleri ur kyrkliga och borgerliga miljöer, berättar museichefen Bengt Svensson.
I centrum av utställningsrummet står en släde, målad på ut- och insida. Till och med läderklädseln på slädens dynor har dekorerats med schablonblommor.
På tre av väggarna hänger typiska dalmålningar, papptapeter från en gård i Hovdesta som nu är borta men som under sin storhets tid dekorerades av en dalmas.
Olika typer av måleri
Kistor, stora och små finns naturligtvis med, och i ett sidorum flera vackra skänkskåp, ett av dem från Rättvik med typisk dekormålning, ett annat försett med en yvig form av marmoreringsmåleri där konstnären lämnat det avbildande och förhåller sig fritt till sin förlaga.
- Vi har valt ut föremål som ger prov på de olika typer av måleri som funnits och finns, ådrings-, marmorering-, schablon- och dekorativt mönstermåleri, säger Eva Kjellén.
I en särskild monter finns också dekormålarens verktyg utställda. Det är saker som skänktes till museet då målarmästare Hoffsten gått bort. Han hade sin verkstad vid korsningen Ågatan-Kyrkogatan där arkeologiska utgrävningar inför ett nybygge nu görs.
Utställningen på Enköpings museum öppnar på söndag och pågår t o m 14 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!