Alla vill vara med på Mickelsmäss
Heliumballonger? Ja. Panflöjtsmusik? Ja.Vilt-Hasses renkorv? Ja.Gott om folk. Ja! Mötesplats vid silon? Nej.Det mesta var sig med andra ord likt under årets Mickelsmässmarknad i Örsundsbro.
"80 år - och nykär", så heter den självbiografiska bok som Mary Lindkvist sålde under Mickelsmäss, en marknad hon verkligen gillar. - Här är så mycket trevligt folk, säger hon.
Foto: Patrik Lundin
- Det här hör till, det är tradition, säger Ann-Marie Nilsson, från Bålsta, vars klämma dock är vegetarisk.
I handen har hon flera av de där typiska marknadsplastpåsarna där man har sina varor.
- Skorpor, strumpor, ryggsäck, halsduk och en pensel. Men jag har bara tagit en liten tur än så länge, säger hon.
Vi vill inte vara sämre Mickelsmässare än Ann-Marie Nilsson och klämmer var sin klämma. Betyget? Jo vars, aningen stark, men helt ok. Men inte tillräckligt god för att förklara horderna av besökare.
Vi kryssar vidare bland knallar och marknadsbesökare. Mitt i allt står positivspelaren Roland von Malmborg och spelar melodin Oskulden som förfördes. Meri utkanten står korvförsäljaren Skogsluffarn, alias Lars Bergkvist, i obligatorisk cowboyhatt i skinn. Mickelsmäss är ett säkert kort, säger han.
- Det är alltid mycket folk. Det är en traditionsmarknad och det är trevligt här helt enkelt, säger han.
Men i år har Örsundsbro fått konkurrens av Kopparberg, som i år kräver att knallarnas ska stå kvar även på söndagen.
- Därför ser du att det är luckor här omkring, säger Lars Bergkvist.
Förutom allt som går att köpa, är ju Mickelsmäss ett tillfälle för föreningslivet att visa upp sig. Några som tar chansen är Södra Upplands hemvärnskompani som beväpnade med AK4:or och klädda i uniform erbjuder ansiktsmålning. Någon som vågar gå dit?
- Jodå, det har allt varit några här, vi skrämmer ingen, säger Henrik Gustafsson, kompanichef.
Även om hemvärnet säkert intresserar en och annan är det nog inte de som lockar alla tiotusentals till Örsundsbro. Kanske är det solen? Som traditionen bjuder flödar den över byn vid ån. Regnjackan hamnar snabbt i väskan.
- Det är väl en gång på 30 år som solen inte skinit, säger Bertil Björklund, som är med i Lions och därmed i arrangörsstaben.
Han och kompisen Ulf Lindvall sätter slutligen fingret på vad det är som är så speciellt med Mickelsmäss - förutom vädret då.
- Alla föreningar i trakten är med. Det är schack, bygdegården, fotbollen, handbollen, innebandyn, och bridgen och så vidare. Det här finansierar hela föreningslivet, säger Ulf Lindvall.
Det är ett fint svar på frågan och vi kan nöjda vända tillbaka över ån, mot Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!