Alla nöjda med friårsbyte
Ordinarie vaktmästare ville reparera sin vattenskadade källare, och ordinarie fritidspedagog ville studera. Båda begärde friår, och Mats-Ola Eriksson, arbetsskadad byggnadssnickare fick skolvaktmästarvikariat och Sara Eriksson fritidspedagogsvikariat.
Mats-Ola Eriksson tycker att det är skönt att ha ett jobb att gå till som han trivs med.
—Jag sade ja direkt när Katarina (Lyckstedt, rektor på skolan, UNT:s anmärkning) frågade om jag ville ta vaktmästarvikariatet. Jag har ju jobbat här som slöjdlärare förra läsåret och vet att jag trivs på skolan och med ungarna, så det passar perfekt, säger Mats-Ola Eriksson.
Hans skadade knä är klassat som arbetsskada och har sedan år 2000 hindrat honom från att jobba i byggsvängen:
—Slöjdlärarjobbet förra året kändes jättebra. Knäet gör ju ont hela tiden, men det är en helt annan sak att vara lärare än att jobba på bygge. Men en behörig slöjdlärare fick jobbet i höstas så att gå in som vaktmästare är skönt. Och jag har funderat på att läsa in lärarbehörighet på distans, säger Mats-Ola Eriksson.
Lars Karlsson, ordinarie vaktmästare sökte och fick ett frihalvår, men kommer in på skolan för att träffa UNT.
Känner vikarien
Mats-Ola och Lars Karlsson känner varandra sedan barnsben, de bor båda två i Kungs-Husby, utanför Lillkyrka. Lars Karlsson läste om friår under försöksperioden, och när det infördes igen, källaren behövde repareras och det samtidigt skulle ge en arbetslös möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, bestämde han sig:
—Jag frågade först Mats-Ola om han var intresserad av att gå in för mig ett halvår, och pratade sedan med Katarina. Hon var positiv och jag lämnade in min ansökan till arbetsförmedlingen i december. Klart man saknar kolleger och elever, men ett halvår är kort tid. Och jag ska gå på skolavslutningen i vår.
Friårsersättningen, 65 procent av lönen, skulle inte ha räckt för familjen om inte frun arbetat heltid, tror Lars Karlsson.
Studier får vänta
Sara Eriksson hade kommit in på lärarhögskolan när Katarina Lyckstedt ringde och erbjöd ett helårsvikariat för en fritidspedagog som beviljats friår för att studera:
—Jag älskar det här jobbet, såväl kollegerna som ungarna så jag bestämde mig direkt för att skjuta upp studierna ett år. Jag har vikarerat här tidigare, känner alla klasserna och bor strax utanför Lillkyrka, så det är perfekt, säger Sara Eriksson.
Katarina Lyckstedt ser enbart positivt på friår, en bra möjlighet för ordinarie personal att prova något annat, och ett tillfälle för arbetsplatsen att få in nya krafter och idéer i organisationen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!