Alla boenden får egna lösningar

”Vi har ingen universal lösning för aktiviteterna vid boendena, den frågan får varje verksamhet själv lösa” säger äldreomsorgschef Maria Palm.

För kunderna vid äldreboendena kommer aktiviteter även att ordnas i framtiden, utifrån behov och önskemål, enligt vård- och omsorgsförvaltningen. Men någon verksamhet för personer utifrån kommer kommunen inte att driva längre.

För kunderna vid äldreboendena kommer aktiviteter även att ordnas i framtiden, utifrån behov och önskemål, enligt vård- och omsorgsförvaltningen. Men någon verksamhet för personer utifrån kommer kommunen inte att driva längre.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Enköping2019-08-31 15:00

Det finns många funderingar bland besökarna vid kommunens Träffpunkter efter vård- och omsorgsnämndens beslut om besparingar. Beslutet innebär bland annat att verksamheten vid de fristående Träffpunkterna efter årsskiftet ska skötas av frivilliga aktörer.

Boende vid Åsundagården i Hummelsta vittnade i fredgens EP om hur oroliga de nu är för att aktiviteterna ska försvinna helt.

– Alla boenden har i sitt uppdrag att ordna individuella aktiviteter för kunderna utifrån deras bistånds beslut. Varje verksamhetschef ser nu över hur de ska hantera situationen och det kommer att se ut på olika sätt vid de olika boendena, säger Maria Palm.

För de som är kunder vid boendena kommer det även i fortsättningen att ordnas aktiviteter, utifrån behov och önskemål.

– Men det blir inga öppna Träffpunkter i framtiden, så som idag, säger Maria Palm.

Hon understryker att det idag ordnas aktiviteter, utanför Träffpunkternas verksamhet.

– Det är promenadgrupper, högläsning och fester, och kyrkan och olika föreningar har en livaktig verksamhet på vissa ställen.

Tanken är att frivilligorganisationer ska ta över en del av verksamheten, främst vid de Träffpunkter som inte hör till något boende, Kryddgården, Ljunggården och Lillsidan.

– Det finns ett samarbete med föreningarna redan idag och vi ska ta reda på vad de vill göra framöver, säger Sirpa Huisman, verksamhetschef vid kommunrehab.

Sammanlagt berörs tolv anställda aktivitetsledare, sju av dem vid de fristående Träffpunkterna.

– Efter semestrarna har vi fokus på personalen. Vi har haft ett första samtal med dem och sett över deras CV. De flesta har vårdbakgrund och kan erbjudas andra arbeten i verksamheten, säger Sirpa Huisman.

Enligt Bitte Myrsell (M), ordförande i vård och omsorgsnämnden, visar statistik att besökare utifrån är få vid Träffpunkterna på landsbygden. Det är Liljegården i Örsundsbro som sticker ut och har många besökare vid sin Träffpunkt varje vecka.

– Vi får se hur det går på landsbygden, om bygdeföreningarna och kyrkan kan utöka verksamheten där. Inne i stan är jag inte orolig för verksamheten. Pensionärsorganisationerna har unisont sagt att de ställer upp men de behöver en samordnare och det kommer förvaltningen att utse, säger Bitte Myrsell.

Hon tror inte det finns anledning för oro över att personalen inte ska hinna med kundernas behov av aktiviteter vid äldreboendena.

– Jag tror inte att det kommer att bli sämre, däremot annorlunda. Det kan även vara stimulerande för personalen att arbeta på ett annat sätt. Det här kommer att ta tid att lösa men jag har full tilltro till enhetscheferna, de kommer att fixa det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om