– Den moderna sjukvården är beroende av att det finns blodgivare. Utan blod står operationer still för att det prioriteras vid akuta olyckor, säger Lena Lager som tillsammans med sina kollegor finns på plats i Enköping var femte vecka för att hjälpa nya, såväl som gamla blodgivare.
– Det råder ofta blodbrist, men i år är det mycket värre än tidigare, fortsätter hon.
Underskottet är påtagligt i flera blodgrupper men framförallt är det blodgrupperna 0-, A-, A+, B- och B+ där bristen är akut. Färsk statistik från geblod.se visar att endast 3 av 100 är blodgivare. Många av de registrerade givarna kommer inom de närmaste åren att pensionera sig från blodgivningen och därför behövs det många nya.
Blodgivningstrailern, som är en av Europas största, har varit i bruk i ett och ett halvt år och reser över hela länet inklusive Västmanland, Hälsingland, Gästrikland och Dalarna.
– Det går alltmer mot mobila enheter för att göra det mer bekvämt för blodgivarna – vi kommer till dem, säger Lena Lager som tillsammans med Krister Hedlund visar upp blodgivningstrailern.
2016 kom Socialstyrelsen med nya riktlinjer vilket resulterade i konstruktionen av blodgivningstrailern. Förutom sex platser för att ge blod var den även tvungen att innehålla tre ljudisolerade intervjurum för att värna om blodgivarnas integritet.
– Blodgivningstrailern är en viktig kugge i det stora maskineriet, 40 procent av blodgivningen kommer från trailern, förklarar Lena Lager.
Lars Guth har skänkt blod i sex år. Han vill att fler hjälper till.
– Alla känner ju någon som behöver blod och jag försöker inspirera andra till att ge blod – man lägger en kvart på att rädda liv, säger han.
Han får medhåll av Joakim Kinnbo som skänkte blod första gången i lumpen.
– Man fick permission och ersättning för att skänka blod vilket var skönt för att dryga ut den dåliga dagsersättningen, skrattar han.
Han började skänka blod igen när blodgivningstrailern kom till Enköping för ett och ett halvt år sedan.
– Det är skönt med närheten och man vill att fler inser att man mår bra av att lämna blod. Jag försöker uppmuntra människor i min närhet och min fru har börjat skänka blod.
Blodgivningen har blivit digital. Idag får man inte bara sms när blodgivningstrailern är i orten utan även när ens blod har använts.
– Det känns skönt att höra att ens blod har kommit till nytta, säger Lars Guth.
– Det är något vi hör är väldigt uppskattat – ett kvitto på att blodet gjort en annan människa gott, säger Lena Lager.