80 dagsböter för styckade duvor i pizzakök
Restaurangägaren som rensade nyskjutna duvor på diskbänken i sin pizzeria i Enköping sommaren 2002 och dömdes för brott mot livsmedelslagen, fick sitt straff höjt av Svea hovrätt. Såväl duvjägaren som åklagaren i målet hade överklagat tingsrättens dom till hovrätten.
Åtal väcktes mot ägaren till pizzerian, det var han som skjutit duvorna och styckat dem på diskbänken i pizzeriaköket. I april förra året dömdes han till 50 dagsböter av Enköpings tingsrätt. Mannen överklagade domen och yrkade på att åtalet skulle ogillas eller att brottet skulle betraktas som ringa och att straff därför inte skulle utdömas.
Uppsåtligt brott
Åklagaren överklagade också domen, och yrkade på att mannen skulle dömas för uppsåtligt brott till villkorlig dom och böter.
Svea hovrätt avgjorde i veckan ärendet, och beslöt att döma mannen för uppsåtligt brott, och höjde antalet dagsböter till 80.
Hovrätten stödjer sig i sin dom bland annat på ett sakkunnigutlåtande från Livsmedelsverket. Av det framgår att rensningen och styckningen av duvorna i köket inneburit en faktisk risk för att sjukdomsframkallande organismer skulle kunna överföras till livsmedel i restaurangen.
Eftersom pizzeriaägaren erkänt att han rensat och styckat duvorna, och berättat om att han vidtagit försiktighetsåtgärder vid rensningen, anser hovrätten att han varit medveten om riskerna och därför ska dömas för uppsåtligt brott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!