600 miljoner fattas för fullskalig insats

Nordiska insatsstyrkan, Nordic Battle Group, tar allt fastare form. Men om Europeiska rådet beslutar att sända ut NBG kommer försvarets budget inte att hålla.

Enköping2007-03-16 00:01
Det handlar om det svenska bidraget till EU:s snabbinsatsstyrkor, som ska stå klart att sändas ut på fredsbevarande eller -framtvingande uppdrag från 1 januari 2008 och ett halvår framåt.
I Försvarsmaktens förslag till budget för internationella insatser 2008 som offentliggjordes i februari finns 500 miljoner kronor avsatta för NBG. Omkring 346 miljoner kronor kostar det bara att ha bataljonen i beredskap, alltså utan att den tas i anspråk för något internationellt uppdrag.

Men i motsvarande budgetförslag som lades fram förra våren hade 760 miljoner kronor avsatts för NBG våren 2008, och kostnaden för en insats under 90 dagar med 70 procent av de enheter som ingår i NBG beräknades uppgå till 800 miljoner kronor. Om JAS 39 Gripen eller marinen dessutom tas i anspråk kan kostnaden stiga till 1,1 miljarder kronor.
Det är en uttalad målsättning från försvarets sida att så många som möjligt av försvarsgrenarna deltar i internationella insatser
Men det är alltså bara om NBG inte tas i anspråk av Europeiska rådet som de avsatta pengarna kan räcka.
Den som beslutar hur omfattande en insats från NBG ska vara, efter att Europeiska rådet tagit det politiska beslutet att den ska genomföras, är generalmajor Bengt Andersson, Operation Commander. Han är placerad vid det strategiska högkvarteret som finns i Northwood utanför London.

Innan EU beslutat om en insats är han ansvarig inför svenska Försvarsmakten, men så fort beslut fattats om att ett uppdrag ska utföras flyttas ansvaret till Europeiska rådet. Insatsstyrkan och dess chef brigadgeneral Karl Engelbrektson ansvarar inför Bengt Andersson.
Ansvaret för uppdraget och dess omfång ligger alltså hos EU, betalningsansvaret hos svenska Försvarsmakten. Att den avsatta ramen är för liten är generalmajor Bengt Andersson väl medveten om. Hans enda kommentar till det är:
- Sverige har förbundit sig att ta ansvar för en insatsstyrka. De måste ordna finansiering för den insats som kan komma att genomföras.
Nordic Battle Group, Nordiska insatsstyrkan:
En av de snabbinsatsstyrkor, stridsgrupper, som sätts upp inom EU för att kunna sättas in vid kriser eller konflikter i första hand inom 600 mils radie från Bryssel.
Sverige har åtagit sig sammanhållande ansvar för en snabbinsatsstyrka, första beredskapsperioden är från 1 januari 2008 till 30 juni 2008.
NBG består av 2 500 soldater och officerare från Sverige, Finland, Norge, Estland och Irland.
Merparten av NBG, drygt 2 000 personer, består av svensk personal.
NBG ska vara på plats i insatsområdet inom 10 dagar efter att beslut fattats i EU.

Fakta beslutsordning NBG:
Europeiska rådet fattar beslut om insats, rådets 27 medlemmar ska vara eniga.
EU:s militära kommitté ger direktiv till den strategiska befälhavaren om vad som ska göras.
Den strategiska befälhavaren, för NBG generalmajor Bengt Andersson placerad vid strategiska högkvarteret i England, bestämmer vilka enheter som ska ingå i insatsstyrkan (ex om minröjare, JAS 37 Gripen, marina styrkor ska finnas med). Andersson är ansvarig inför Europeiska rådet.
Order om aktivering går till NBG-styrkan i Sverige med Karl Engelbrektson som ansvarig chef. Engelbrektson ansvarar inför generalmajor Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om