En stor del, 23,7 miljoner kronor, är beräknade kostnader för de arkeologiska utgrävningarna på tomten. De påbörjades sensommaren 2017 och håller nu på att avslutas. Utgrävningarna har väckt mycket uppmärksamhet med fynd från 1200-talet och framåt och ett tusental personer har gått på visningar med arkeologer som guidat i gropen.
Men åsikterna om värdet av utgrävningarna varierar. Två av de som på fredagen passade på att titta ut över gropen och arkeologerna som nu håller på att avsluta grävningarna var Stig och Anne-Marie Appelfeldt.
– 46 miljoner? Det är kostnader som kommer att läggas på hyresgästerna så småningom. Det är ju lag på att utgrävningar ska göras men jag tycker inte det är rimligt när det leder till så stora kostnader, oavsett om det är hyresgäster eller skattebetalarna som får stå för dem, sade Stig Appelfeldt.
Anne-Marie Appelfeldt var inte helt enig med sin man:
– Nej, jag tycker att det är bra att man gör utgrävningen och att det är intressant att se vad de hittar. Men det är klart att det kostar mycket, sade Anne-Marie Appelfeldt.
Ännu en Enköpingsbo som passade på att titta ut över Stattgropen var Lars Hagman:
– Det är många miljoner och man kan undra om det är värt det. Om det är ett riksintresse att göra den här utgrävningen borde väl kostnaderna läggas på nationell nivå, inte bara på hyresgäster och skattebetalare i Enköping, sade Lars Hagman.
Det var i september 2016 som ett oenigt kommunfullmäktige med 28 röster mot 23 röstade för att köpa Stattomten av dåvarande ägaren Peab för 11,6 miljoner kronor. Att kommunen då också skulle ansvara för de arkeologiska utgrävningarna stod klart. Oppositionen var mycket kritisk till köpet och dåvarande oppositionsrådet Ingvar Smedlund (M) sade att ”hade den politiska ledningen varit lösningsorienterad så hade kommunen inte behövt ta den här investeringen”.
Ulrika Ornbrant (C ) är ny ordförande för kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott, plex, och säger om möjligheten för kommunen att få igen de 46 satsade miljonerna:
– Det går bara om man bygger väldigt högt på tomten, och det har det funnits starka åsikter emot.
Anders Wikman (NE), tidigare ordförande i plex-utskottet, ser en annan möjlighet:
– Utformningen av utlysningen av en markanvisningstävling för Stattomten pågår. Det skulle till exempel gå att se Stattomten som en del av ett större avtal, kompletterad med en annan tomt, säger Anders Wikman.