Värnplikten har varit vilande sedan 2010, men 2017 tog regeringen beslutet om att införa den på nytt. Måndagen var inryckningsdag för de flesta av de cirka 270 värnpliktiga som ska genomföra utbildningen de närmaste elva månaderna.
– 270 är en bra siffra. Vi kommer att kunna hantera alla värnpliktiga och ha nytta av dem. Sen vill man alltid ha in fler, men detta är fullt tillräckligt just nu, säger Emil Brynolfsson, kapten, tjänsteföreträdande kompanichef fjärde lednings sambandsbataljon vid Ledningsregementet.
Att värnplikten är tillbaka ser Emil Brynolfsson som något bra.
– Två saker ser jag som väldigt positiva. Den första är att fler genomför utbildningen än när den var frivillig. Den andra är att jag tror att vi får ett mer folkförankrat försvar. Förr gjorde en stor del av befolkningen lumpen och man hade det som något gemensamt, jag tror att det kan bli så igen, säger han.
Militär grundutbildning med värnplikt är en del av totalförsvarsplikten. Totalförsvarsplikten innebär enkelt förklarat att alla svenska medborgare, både män och kvinnor, behöver bidra till landets försvar vid behov. Det kan innebära att det du är skyldig att påbörja och genomföra den militära grundutbildningen om du blir antagen.
– Jag kan inte säga exakt hur många av de 270 som är frivilliga och inte. Men jag vet att plikten att genomföra utbildningen har använts på några av dem.
Beslutet om att återinföra värnplikten togs under våren 2017 och redan samma sommar kallades värnpliktiga in.
– Denna mönstring blir större än den förra året.