Biblioteksassistent Marie Runesdotter är mån om att sprida läsglädje bland eleverna på Bergvretenskolan. Förra läsåret fick hon disponera lite extra pengar till verksamheten och valde då att ordna en tävling där en i varje klass från årskurs 1 till och med 6 vann ett presentkort på en bok, totalt 18 presentkort.

Det här läsåret blev Marie Runesdotter mycket glatt överraskad när hon fick ett samtal från Gestbloms Bokhandel med beskedet om att bokhandeln hade valt ut Bergvretenskolan till projektet En bok för alla. Alla elever i de tre klasserna i årskurs fyra får välja varsin bok.

Mor och dotter, Margareta Alle och Sofia Alle, kom passande nog från bokhandeln till skolan på självaste Världsbokdagen (en temadag instiftad av Unesco för att uppmärksamma boken och upphovsrätten) som äger rum den 23 april varje år.

Artikelbild

| Benjamin Thisner väljer boken Ängeln utan vingar, vilken han visar för läraren Anna-Karin Axtelius och Margareta Alle.

Bokhandlarna berättade för eleverna om de sju böcker som de har valt ut och som barnen har att välja bland. Klassen, i det här fallet 4 C, lyssnade ivrigt. Sedan var det dags att välja, vilket skedde minst lika ivrigt.

Eleverna kommer senare att få hämta ut sina böcker på Gestbloms när litteraturen har kommit in.

– Vi valde just Bergvretenskolan för att de har haft läsprojekt här förut, berättade Margareta Alle som kunde intyga att hon och dottern har fått läsa en hel del barn- och ungdomsböcker på sistone för att hitta rätt titlar och kunna berätta om dessa.

– Det är viktigt att barnen läser mycket och får läsvana, tycker Margareta Alle.

Artikelbild

| Biblioteksassistent Marie Runesdotter brinner för läsningen.

Marie Runesdotter vill även slå ett slag för den fysiska bokhandeln i dessa tider när många handlar böcker på nätet.

– Biblioteken är jättebra, men just det här med att kunna önska sig en egen bok är något man bara kan göra på bokhandeln, säger biblioteksassistenten.