– 150 lantbrukare har föranmält sig till mötet i dag. Men jag har slutat räkna då fler har kommit hit, säger Tina Rudolphson, LRF Mälardalen, det var på hennes gård mötet hölls.

Utöver bönder var representanter från Sparbanken Enköping, Handelsbanken, Svenska foder och Lantmännen på plats. De berättade för lantbrukarna hur banker och handeln kan hjälpa dem att klara av den kommande säsongen så bra som möjligt.

– Vi har alltid kontakt med våra kunder. Men för ungefär en månad sedan började vi ringa till våra lantbrukskunder och prata med dem om hur läget ser ut, säger Mats Halling, lantbruksansvarig på Sparbanken i Enköping.

Artikelbild

| Mats Halling var på plats för att prata om vad Sparbanken i Enköping kan göra för bönderna

Vad pratar ni om med lantbrukarna?

– Vi visar att vi kan hjälpa dem. Ibland kan det räcka med att man får prata av sig, ett problem kan bli större i ens huvud än vad det egentligen är. Sen är det viktigt att man rädd om pengarna på kontot just nu, jag uppmanar alla lantbrukare att ta kontakt med deras banker så snart som möjligt, säger Mats Halling.

Ett annat råd Mats Halling har är att inte ha för många kostsamma projekt igång samtidigt på gården.

– Behöver man göra något underhåll på huset bör man kanske vänta, om det inte är jätteviktigt. Jag uppmanar dem också att diskutera med de andra kreditgivarna de har, en diskussion vi gärna hjälper till med. Till exempel kan vi försöka hjälpa dem att få en amorteringsfri period, säger han.

Artikelbild

| Alla syns inte på bilden, men över 150 bönder närvarade under mötet.

En oro som vissa bönder har är att de inte kan leverera den mängd skörd de har avtalat med Lantmännen. En som var på plats från Lantmännen för att prata med bönderna var Mathias Schenström, säljare.

– Vi har två sorters avtal med lantbrukarna. Det ena är terminsavtalet och det andra är poolavtalet. Har man ett terminsavtal måste man minst uppfylla 90 procent av den utlovade mängden och 70 procent gäller för poolavtalet, säger han.

Artikelbild

| "Dessa frågor har vi egentligen diskuterat i många år, men torkan gör att fler behöver prata", säger Mathias Schenström.

Hur underlättar ni för bönderna under denna torka?

– Kan du inte uppfylla ditt poolavtal med den gröda man har sagt är det fritt fram att byta gröda, om man skördar två. Det är något helt nytt vi har infört. Sen är vi på träffar som denna och får höra vad bönderna behöver hjälp med, dialogen i dag har varit bra, säger Mathias Schenström.

Enligt Tina Rudolphson, som samlade alla, är det viktigt att komma ihåg att bönderna är i denna sitts tillsammans.

– Prata med varandra om situationen. Den här dagen använder vi till att vara medmänniskor, avslutar hon sitt tal med.