Inom Uppsala brandförsvar har en konflikt blossat upp kring det senaste kollektivavtalet för deltidsbrandmän. I Uppsala har fjorton deltidsbrandmän sagt upp sig i protest mot det nya avtalet.
Hos räddningstjänsten i Enköping-Håbo är det däremot lugnare.
– Inga deltidsbrandmän har lämnat in några uppsägningar till mig, säger Rolf Wallerius, kårchef för deltidsbrandmännen.
Rolf Wallerius påstående av bekräftas av Lars Neumann som är fackligt förtroendevald för Brandmännens Riksförbund (BRF) i Enköping.
– Jag känner inte till några uppsägningar, däremot finns det en viss irritation bland deltidsmännen över det nya avtalet och innehållet i det, säger Lars Neumann.
I dag har räddningstjänsten i Enköping-Håbo ett 70-tal deltidsbrandmän anställda.
Det var i december förra året som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Arbetsgivarförbundet Pacta, Brandmännens Riksförbund (BRF), Kommunal och Vision kom överens om det nya avtalet.
Många deltidsbrandmän runt om i landet är kritiska till det nya avtalet som de menar innebär en sänkt lön på mellan 8 och 25 procent beroende på att OB-ersättning, semesterersättning nu ska bakas in i lönen samt ersättningen för att man använder egen bil i tjänsten tagits bort.
– En del av de deltidsbrandmän jag pratat med är kritiska till OB-ersättningen bakats in i lönen samt att bilersättningen tagits bort, förklarar Lars Neumann.
Det nya avtalet träder i kraft den första maj i år.
– Jag tror att det kan komma en del lite tuffare reaktioner när avtalet har trätt i kraft och man sett vilka konsekvenser det kan få, säger Lars Neumann.