UNT frågar Uppsalaborna: Vad tycker du om bacon?

Inför den internationella bacondagen har UNT frågat Uppsala hur de känner inför att äta kött, närmare bestämt – bacon.

Senna Kjellén: "Jag är vegetarian, framför allt gillar jag inte tanken att äta ett dött djur. Det finns inte riktigt bra vegetariska alternativ till bacon heller, så jag står över!"

Senna Kjellén: "Jag är vegetarian, framför allt gillar jag inte tanken att äta ett dött djur. Det finns inte riktigt bra vegetariska alternativ till bacon heller, så jag står över!"

Foto: Angie Gray

Enkät2021-09-04 10:00

Dagen är en inofficiell högtid som grundades av studenter i Colorado 2004, och infaller första lördagen i september varje år. Tanken är att man ska ses och äta bacon tillsammans.  

Men vad tycker vi om bacon nu för tiden – djuretiskt, smakmässigt och med tanke på klimatet? Är det vegetariska alternativet "fejkon" en värdig ersättare?

undefined
Senna Kjellén: "Jag är vegetarian, framför allt gillar jag inte tanken att äta ett dött djur. Det finns inte riktigt bra vegetariska alternativ till bacon heller, så jag står över!"
undefined
Åke Forssell: "Jag tycker mycket om bacon, tillsammans med ägg och lite frukt. Det är en fin brytning i smaken mellan rökt och salt. Jag blev särskilt förtjust i maten när jag bodde i England på 60-talet och blev serverad ägg och bacon på mitt Bed & Breakfast varje morgon."
undefined
Ebyon Hassan: "Jag är muslim så jag äter inget fläskkött alls. Jag äter hellre kyckling eller fisk. Det finns kalkonbacon som min bror gillar, men jag har inte känt mig så nyfiken på att prova alternativ."
undefined
Jesper Nuñez är inte ett fan av konsistensen, men tycker om sältan som bacon ger. "Jag visste inte om att den internationella bacondagen fanns, men nu när du sagt det kommer jag absolut att äta bacon på lördag!"
undefined
Linn Karlsson, delikatess-ansvarig på Hemköp Svava, äter bacon ibland. Det händer att hon får hjälpa kunderna att hitta till den vegetariska maten."En del kunder kommer till delikatessdisken och frågar var den vegetariska maten är någonstans. Men jag har aldrig fått frågan om det finns något vegetariskt alternativ till köttet som vi säljer här", säger hon.
undefined
Jon Nyberg: "Jag äter bacon, det är svårt att ersätta med något annat. Men det är det enda fläsket som jag äter då jag vet att grishållningen i vissa delar av Europa är dålig, framför allt för Östersjön."
undefined
Edwin Engberg: "Jag äter om det bjuds på men köper det inte själv, på grund av priset men också av etiska anledningar. Jag kommer äta bacon på lördag om jag blir bjuden, annars inte!"
undefined
Varken Mikael Tideman eller Michael Nordqvist äter bacon nuförtiden."Jag tyckte om det förr, men inte längre. Det känns lite flottigt och tycker inte om när det läggs på annan mat", säger Mikael Tideman. "Jag har inte ätit rött kött på 20 år så har avstått från bacon länge. Det var i samband med att min son blev vegetarian, det var inte ett speciellt svårt beslut. Gris och ko står oss lite för nära tycker jag", säger Michael Nordqvist.
undefined
Pontus Liljekvist brukar äta bacon. "Jag gillar konsistensen och att det tillför en trevlig sälta. Jag körde vegetariskt för några år sedan, men jag hade svårt att få i mig alla kalorier som jag behövde utan att äta kött."
undefined
Jacob Häggström har aldrig varit förtjust i baconsmaken."Jag äter då och då när det bjuds, men köper aldrig bacon själv."
undefined
Internationella bacondagen är en inofficiell högtid som grundades av studenter i Colorado 2004. Den infaller den första måndagen i september varje år och tanken är att man ska ses och äta bacon tillsammans.
undefined
Idag finns vegetariska baconalternativ såsom "fejkon" gjord på morötter som grillas i ugnen med en marinad eller vegobacon gjort på ärt- och potatisprotein.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!