Här sågas elnätet fram efter stormen

Gigantiska rotvältor och fallna träd som i ett plockepinn för jättar. Och underst en vält elstolpe som måste fram. Så ser arbetsplatsen ut för dem som reparerar Vattenfalls stormfällda elnät.

Jimmy Person, Pontus Edbom och Johan Olsson har haft hektiska arbetsdagar i Upplandsskogarna. På söndag går de av sitt pass.

Jimmy Person, Pontus Edbom och Johan Olsson har haft hektiska arbetsdagar i Upplandsskogarna. På söndag går de av sitt pass.

Foto: Niklas Skeri

Elnät2019-01-10 19:18

Det har varit hektiska dagar, minst sagt, berättar Jimmy Persson innan han drar i gång motorsågen och börjar jobba sig ned genom högen av virke som stormen Alfrida fällt rakt över en av Vattenfalls ledningar.

– Det är säkert några ton virke som ligger här. När man ser det här är det ju lätt att förstå varför reprationsarbetet tar sådan tid, säger han.

Jimmy Persson bor egentligen i Sundsvall och är en av de hundratals entreprenörer från hela Sverige som nu arbetar för Vattenfall i framförallt Norrtälje och Östhammar, men även i Uppsala kommuns östra delar.

Men trots den stora kraftsamlingen tvingas många kunder vänta ytterligare på strömmen. Efter nya analyser och beräkningar som Vattenfall gjorde under torsdagen blev beskedet att många av de runt 8 000 kunder, varav cirka 800 bor i Uppsala län, som är utan el kan få vänta i ytterligare två veckor innan strömmen är tillbaka. Förödelsen som stormen Alfrida åsamkat Roslagsskogarna är helt enkelt mer omfattande än man trott.

Med ute vid den fallna ledningen nära Kapellskär utanför Norrtälje är Jan-Åke Rosenqvist, teknikspecialist på Vattenfall. Platsen vi står på är ett bra exempel på Alfridas konsekvenser, menar han.

– Elnäten går ofta i öst-västlig riktning här ute, ut mot öarna från tätorterna på fastlandet. Samtidigt var stormen nordlig, vilket gjorde att träden fälldes rakt över ledningarna. Trädens rotsystem är också känsligare för nordliga stormar, säger han.

Innan Alfrida hade Vattenfall planer för att förnya 90 mil av elnätet i Roslagen och Uppland. I första hand handlar det om att gräva ned slangar som elkablarna sedan skjuts ut i. Det går dock inte överallt, på grund av geologiska förutsättningar.

– Men vi får väl se nu, efter den här stormen, om vi behöver bygga om ännu mer av kabelnätet, säger Jan-Åke Rosenqvist.

De många och framförallt långa elavbrotten i Alfridas spår kommer att leda till att tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen ska göra en granskning av Vattenfall.

– Stormen ledde till många omfattande elavbrott. Då är det på sin plats att vi, som ska sätta press på bolagen så att de följer reglerna om leveranssäkerhet, gör en granskning, säger Tommy Johansson, avdelningschef.

Är ni förvånande över konsekvenser på elnätet?

– Det är en svår fråga. Vi vet från tidigare stormar att det kan bli så här. Men samtidigt har det blivit mycket mindre vanligt med så här långa avbrott.

Tycker du att man kan förstå elkundernas frustration?

– Självklart. Avbrotten ska enligt lagen inte vara längre än 24 timmar. Samtidigt vill jag inte ifrågasätta Vattenfall nu – och inte heller ta dem i försvar. En granskning får visa om de gjort tillräckligt i förväg, säger Tommy Johansson.

På en presskonferens under torsdagen i Norrtälje kommunhus sade Vattenfalls kund- och marknadschef Eva Vitell att det som hänt är en "kris för alla kunder."

– De har varit oerhört länge utan el nu, konstaterade hon.

Vattenfall är i färd med att bygga bort skavanker och osäkerheter i ett åldrande elnät. Nu skyndar Vattenfall på takten i det arbetet, uppger hon.

– Men det skulle bli för dyrt att bygga ett elnät som klarar en storm som Alfrida, säger hon.

Tommy Johansson på Elmarknadsinspektionen ger henne rätt i det.

– Ett nät med hundraprocentig leveranssäkerhet skulle bli alldeles för dyrt. Men det betyder inte att Vattenfall inte kunde ha gjort mer, säger han.

800 ännu utan ström i Uppsala län

Vattenfalls prognosen från torsdag förmiddag sade att kunder som bor på fastlandet kommer att ha elen tillbaka mellan den 15 och 25 januari. För kunder på öar utan fastlandsförbindelse är prognosen att elen är tillbaka senast den 25 januari.

Det var under torsdagen 8300 kunder som har elavbrott efter stormen Alfrida, 800 av dem i Uppsala län, främst i Östhammars kommun. I dag fredag är det nio dagar sedan många förlorade strömmen under stormen Alfrida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!