Karuseller för miljoner – nu står de stilla

Trots att ekonomin visar tecken på återhämtning finns det branscher som fortfarande har det riktigt tufft. Jonny Berglunds tivoliföretag kämpar i motvind.

Jonny Berglund driver tivoliföretag i Tärnsjö. Hans företag har stått helt still sedan beslutet togs att nöjesparker inte får något undantag från förbudet för folksamlingar över 50 personer.

Jonny Berglund driver tivoliföretag i Tärnsjö. Hans företag har stått helt still sedan beslutet togs att nöjesparker inte får något undantag från förbudet för folksamlingar över 50 personer.

Foto: Privat

Ekonomisk vetenskap2020-08-08 07:59

Färre blir varslade och antalet konkurser är tillbaka på förra årets nivå. Från olika håll kommer indikationer på att den svenska ekonomin återhämtat sig något efter en tuff vår. Men det finns de som fortfarande har det kämpigt. 

Nöjesparkerna och tivoliaktörerna till exempel. De är säsongsnäringar där årsinkomsten hämtas in under några få månader och på gårdsplanen hos Jonny Berglund i Tärnsjö står åkattraktioner värda miljontals kronor oanvända.

– Normalt skulle vi ha sex, sju veckor kvar av säsongen nu.

En vanlig sommar startar tivoliverksamheten till påsk och håller på till mitten av september. Sedan följer några julmarknader.

För ekonomins skull skulle han behöva säga upp sin personal. Permittera dem kan han inte eftersom han inte har aktiebolag. Men han försöker undvika uppsägning så långt det går. Helt enkelt för att det är väldigt svårt att hitta ny personal när verksamheten kommer igång.

– Jag ser det som näst intill omöjligt. Försvinner de på annat håll får jag aldrig tillbaka kompetensen. Jag har en kille som är mekaniker, målare allt. Skulle han försvinna måste jag ta in fyra nya för att täcka hans kompetens.

Hans personal är säsongsanställda och egenföretagare som bor i Rumänien under vinterhalvåret.

– Det handlar om att hitta folk som kan tänka sig att jobba som vi gör. Sen har jag ett moraliskt ansvar gentemot de anställda.

Ett alternativ skulle kunna vara att arrangera tivolin i egen regi för högst 50 personer.

– Men det känns omöjligt att ta ansvar för att de som kommer inte är sjuka. Det skulle kännas fruktansvärt om vi blev del av en smittspridning.

Väntan och osäkerheten kring restriktionerna har varit svår att hantera. Och nu har det gått så långt att en uppstart av företaget skulle kosta uppåt 150 000 kronor eftersom besiktningarna av karusellerna gått ut.

– De pengarna finns inte. Ska jag komma igång igen behöver jag låna pengar, säger han och fortsätter:

– Oavsett vad som händer så är sommarsäsongen 2020 över. Alla mina arrangörer har redan strukit sina arrangemang.

Han sitter i styrelsen för Sveriges Tivoliägareförening och när föreningens samtliga medlemmar nekades kulturbidrag tappade han gnistan.

– Då sätter de i princip näringsförbud på oss.

Men att lägga ner tivolit helt är Jonny Berglund inte redo för. Han har nu vänt sig till Region Uppsala och Heby kommun med hopp om ekonomiskt stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!