I årets version av WWF:s köttguide är det många sorters mat som konsumenter uppmanas att undvika, bland annat svensk kyckling. När det kommer till ost ligger Uppländska Sju gårdar, en förening för mjölkbönder, i topp.
– Vi är de enda mjölkproducenterna i Sverige som är klimatcertifierade, säger Henrik Johansson, ordförande vid Sju gårdar.
I WWF:s köttguide granskas kött, ägg och ost utifrån saker som klimatpåverkan och djurvälfärd. Livsmedel får olika färger där rött innebär risk för mycket hög påverkan på planeten, gult innebär utmaningar inom miljö eller djurvälfärd och grönt är det som konsumenter bör välja. Osten som får grönt ljus av WWF är kravmärkt, svensk ekologisk ost, svensk grillost eller eldost samt ost märkt med Svenskt sigill klimatcertifierad. Sju gårdar är både kravmärkta och klimatcertifierade.
– Det är de ensamma om och det gör dem till Sveriges klara vinnare enligt vår guide, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.
Sju gårdar har varit klimatcertifierade sedan 2010. Certifieringen innebär att man arbetar med saker som energieffektivisering, regler för utfodring och arbete med hälsovård och smittskydd för djuren.
– Det är självklart för oss att arbeta för att minska klimatpåverkan. All livsmedelsproduktion orsakar någon form av klimatpåverkan men kan vi minska den så mycket som möjligt är det positivt, säger Johansson.