Att smittas med humant papillomvirus, hpv, är vanligt och i de flesta fall läks infektionen ut av sig själv. Men i vissa fall kan viruset orsaka livmoderhalscancer. Nu vill en forskargrupp vid Uppsala universitet utrota cancerformen med hjälp av en ny metod.
– Vi brinner för att kvinnor ska få ett bra liv utan att drabbas av livmoderhalscancer. Vi vill skydda dem från att få det här, säger Inger Gustavsson, projektledare för forskargruppen.
Hpvir kallas konceptet som innefattar självprovtagning och ett hpv-test. Det finns ett screeningprogram i Sverige där kvinnor kallas för att ta gynekologiska cellprover, men 20 procent av kvinnorna dyker inte upp när de kallas.
– Att inte ta proverna är den högsta riskfaktorn för att drabbas av livmoderhalscancer, två av tre fall av de med den här cancerformen hittas i den gruppen. Det finns många studier som stödjer att man lika gärna kan ta det här provet själv.
Självprovtagning för hpv erbjuds redan i flera regioner som ett alternativ under pandemin, men Gustavsson menar att Hpvir skiljer sig från redan existerande koncept på flera sätt. Bland annat använder man papperslappar istället för det vanligare arbetssättet där provtagningspinnar skickas in.
– Kvinnan tar ett prov med en mjuk provtagare som hon sedan trycker lätt mot papperskortet, det är unikt, säger Gustavsson.
Från papperskortet stansar man sedan ut en liten del som tas till hpv-analys, så att delar av provet finns kvar och kan sparas för biobankning utan att ta mycket plats. På pappret finns även en kemi som dödar andra virus som hiv eller hepatit.
– Tas provet med en pinne kan andra virus vara smittsamma för de som hanterar provet vid transport och analys, så är det inte med Hpvir.
Inger Gustavsson har arbetat med livmoderhalscancer sedan 2001 i en forskargrupp ledd av Ulf Gyllensten vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Under åren har man genomfört flera tester, bland annat har man bett kvinnor ta prov på sig själva varje dag under en månad för att se hur resultaten förändras under en menscykel.
– Vi ville se om en hpv-positiv kvinna testade positivt varje dag, vi ville ha konsekventa resultat över tid. Det blev bra resultat, var kvinnan hpv-positiv eller negativ så var hon det varje provtagningsdag.
Inom kort hoppas Hpvir kunna lansera sitt koncept. Under sommaren bildades bolaget Selfcare diagnostics och snart är en CE-märkning på plats.
– Vi som forskare har ett etiskt och moraliskt ansvar att ta det här vidare till användning nu när det har visat så lovande resultat.
Målet är inte bara att Hpvir ska användas i Sverige, utan även internationellt. Redan nu har samarbetsprojekt genomförts där kvinnor i Sydafrika har fått testa konceptet.
– En enkel metod som kvinnan kan använda i sitt hem gör att fler kommer att provta sig, många studier stödjer att man tar provet i större utsträckning om man får göra det själv. Och ett enda test i ett utvecklingsland där en kvinna aldrig har fått testa sig förut kommer att vara livsavgörande, man kommer hitta kvinnor som redan har förstadier av livmoderhalscancer som då kan få behandling.