Vilda västern i skönhetsbranschen

Smink marknadsförs ofta som både naturliga och ekologiska. Men medan livsmedel måste leva upp till strikta krav saknas liknande regelverk för hudvård och kosmetika.

Vi svenskar spenderar mer pengar på kroppsvård och kosmetika per person än andra européer. I takt med en ökad miljömedvetenhet växer också intresset för ekologisk och naturlig hudvård.

Vi svenskar spenderar mer pengar på kroppsvård och kosmetika per person än andra européer. I takt med en ökad miljömedvetenhet växer också intresset för ekologisk och naturlig hudvård.

Foto: NTB Scanpix/TT

Ekonomi2019-10-25 19:02

Hudvård är hetare än någonsin och|vi svenskar spenderar mest pengar per person inom EU på skönhet och kroppsvård,|enligt siffror från branschorganisationen Cosmetics Europe. I fjol omsatte skönhetsindustrin drygt 20 miljarder kronor i Sverige. Och i takt med en ökad miljömedvetenhet växer också intresset för ekologisk och naturlig hudvård.

Johanna Carlsson, 34 år, är en av dem som har börjat använda naturliga skönhetsprodukter.

– Det var när jag flyttade till Barcelona som jag fick upp ögonen för alla kemikalier som hudvård och kosmetika innehåller. Nu vill jag bara applicera sådant på huden som går att äta, säger hon.

I stället för konventionella skönhetsprodukter använder hon nu bland annat en ekologisk deodorant, kokosolja i stället för hudkräm och aloe vera som ögonbrynsgel.

Själv har Johanna Carlsson ett stort intresse för hudvård och har också jobbat i hälsobranschen. Men det borde inte krävas en kemistutbildning för att förstå innehållsförteckningen,|tycker hon.

–Det finns märkningar som är väldigt förvirrande, som veganmärkningen. Den riktar sig till folk som är intresserade av naturliga produkter och det låter ju väldigt bra. Men bara för att en produkt är vegansk betyder det ju inte att innehållet är naturligt, det kan vara lika mycket kemikalier i ändå.

Johanna Carlsson tycker att man ska vara kritisk och vrida och vända på de ekologiska skönhetsprodukterna i affären.

– Är det många ingredienser i en produkt brukar jag kolla upp både ingredienserna och företaget, säger hon.

För|medan livsmedel behöver leva upp till strikta krav för att få kallas ekologiska saknas liknande regelverk för kosmetika och hudvård. Och någon ny lagstiftning finns inte i sikte enligt Pär Svahnberg, som är doktor i organisk kemi vid Stockholms universitet.

– Det är lite vilda västern då det inte finns någon rättspraxis vad man får hävda är en ekologisk produkt. Det gör att det blir mjukt i kanterna och svårt för konsumenterna att veta vad som faktiskt avses, säger han.

Som konsument kan man hålla utkik efter certifieringar som Svanen eller Bra miljöval, kända miljömärkningar och som|bland annat|ställer krav vad gäller allergena och hormonstörande ämnen. Alla certifieringar har dock olika regler och innebär inte heller någon garanti för att innehållet är naturligt, poängterar|Pär Svahnberg.

– Men då huden är en barriär är det otroligt lite av en kosmetisk produkt som kan komma in i blodet. Däremot, om man har en känslig hud, bör man undvika parfymämnen vilka kan orsaka hudallergi eller irritation.

Den största nyttan med att välja miljömärkta produkter är att konsumenten själv slipper granska innehållet, menar Andreas Hellohf, produktansvarig för Bra miljöval kosmetika på Naturskyddsföreningen.

– På så vis slipper man allergena, hormonstörande eller miljöfarliga ämnen. Sedan är det ingen nytta i sig med att en produkt innehåller så få ämnen som möjligt. Även naturliga ingredienser kan ha negativa hälso- och miljöeffekter på samma sätt som syntetiska, säger Andreas Hellohf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!