På teknikkonsultföretaget Bjerkings kontor på Kungsgatan i Uppsala samlades företagare för att höra vad de olika partierna vill göra för kommunens näringsliv. På agendan var bland annat företagsklimatet i kommunen, trygghet för företag, infrastruktur och klimatmål.
Det var rask takt under debatten som var indelad i tre delar - tillväxt, innovation och kompetens. På den allra första frågan om det är bra att Uppsala fortsätter växa i samma takt var alla partier överens om ett ja. Men hur exakt det ska gå till var de däremot oense om.
– Vi föreslog i kommunstyrelsen att vi skulle ha en tillväxt på 1500-2500 bostäder per år och det tycker jag är en kraftig tillväxt. Då blev jag häcklad. Vi vill växa men vi måste hänga med vad det gäller infrastrukturen. Det kan inte vara ett självändamål att växa, sade Jonas Segersman (KD).
– Vår ståndpunkt är att Uppsala växer oavsett vad vi gör. För oss är det inte ett självändamål att Uppsala växer, utan vi ser att det växer och det måste vi möta, svarade Linda Eskilsson (MP).
– Vi vill att Uppsala ska växa mer på bredden istället för på höjden. Istället för att göra allt byggande i sydöstra staden så vill vi bygga mer på landsbyggden, menade Kent Kumpala (SD).
Diskussionen om tillväxten ledde till frågor kring skola, bostäder, vård och omsorg och spårvägen där partierna turades om att lägga fram sin syn på vad som behövs i kommunen för att företag ska vilja etablera sig.
– Det måste vara en hållbar tillväxt. Vi har en äldreomsorg som vi investerar nästan minst i hela Sverige. Vi har en skola som inte klarar av sitt uppdrag. Vi behöver investera i vatten, avlopp och elförsörjning. Att då växa i den här takten som nu har bestämts tror vi är ohållbart, sa Ehsan Nasari (C).
Tobias Smedberg fick frågan om varför det inte byggs fler billiga bostäder.
– Det får du gärna fråga de andra, det är helt obegripligt varför man inte bygger fler hyresrätter som människor faktiskt har råd att bo i. Det sliter ju sönder hela vårt samhälle, svarade han.
En av de frågor som ställdes var om Uppsala är en bra plats att driva företag i och hur man förbättrar företagsklimatet. Ehsan Nasari (C) kritiserade bland annat kommunens attityd mot näringslivet som en faktor till att Uppsala kommun låga placering i ranking kring kommuners företagsklimat.
– Jag är ute och besöker många företag och de som det går bäst för är de som inte har med kommunen att göra, rent krasst är det så, menade, Therez Almerfors (M).
Erik Pelling (S) höll med om att det fanns en del flaskhalsar inom kommunens organisation vad det gäller processer för företag som behövs förbättras.
– Ja, vi har utmaningar men det är också mycket som fungerar. Men vi behöver bli bättre på att jobba med Uppsala kommun som en serviceinstans som ska serva medborgarna och företag, sade Jennie Claesson (L).
Frågan kring att Uppsala kommun ska vara en attraktiv plats för människor att etablera sig ledde i sin tur till en stundtals intensiv debatt kring tryggheten.
Samtliga partier ansåg att kommunen bör göra mer för att förhindra brottslighet mot företag där Erik Pelling (S) klargjorde att man har inlett en dialog med företag för att samla kunskap om hur kommunen kan hjälpa till. Kristdemokraterna lyfte i sin tur att de var först med förslaget kring de kommunala ordningsvakterna som har införts och Moderaterna menade att det krävs fler övervakningskameror.