Utifrån siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) beräknar Svenskt Näringsliv utanförskapet i Uppsala län till 27 046 heltidstjänster. Alltså går minst 12 procent av länets invånare i arbetsför ålder på någon form av ersättning.
Värst är situationen för utlandsfödda och unga. Det senaste året ökade antalet unga i länet som varit arbetslösa i 6–12 månader med 149 procent i Uppsala, jämfört med 68 procent i hela riket.
– Det är oroande och det är alltid extra illa om det är unga som fastnar i arbetslöshet. Unga människor har inte hunnit skaffa sig ett jobbsjälvförtroende och drabbas därför hårt på både kort och lång sikt, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv.
Det är fortfarande fler som går på sociala ersättningar i övriga Sverige (14 procent) men i Uppsala kan det bli mer än var åttonde vuxen då arbetslösheten ökat rejält.
Enligt Arbetsförmedlingen steg antalet som varit arbetslösa i 6–12 månader i Uppsala län med 98 procent under 2020. I riket var den siffran 57 procent. Även de som varit arbetslösa längre än 12 månader har växt.
– Gruppen arbetslösa matchar dåligt med den kompetens som arbetsgivare efterfrågar och det ger två problem. Långtidsarbetslösheten ökar och samtidigt kan företagen inte växa på grund av kompetensbrist.
Enligt en beräkning från Svenskt Näringsliv kostar dagens utanförskap i Uppsala län drygt 9 miljarder kronor per år.