April brukar innebära starten för när de flesta restauranger och kaféer i Uppsala öppnar sina uteserveringar för säsongen – även om det finns möjligheter att ha dem året runt.
– Många är i gång och håller på att ställa ut sina möbler, säger Ann-Sofie Stenqvist, inspektör på miljöförvaltningen.
I år är dock restriktionerna hårdare än tidigare. Liksom för inomhusservering gäller numera att antalet gäster per bord maximalt får vara fyra personer, att det ska vara minst en meters avstånd till nästa sällskap samt att serveringen måste upphöra klockan 20.30.
Vid den här tiden förra året var restriktionerna att man skulle hålla en armlängds avstånd till andra sällskap och att servering skulle ske till sittande gäster.
– De senaste restriktionerna har jättestor inverkan på restaurangerna. Många har det jättetufft ekonomiskt och signalerar att det är svårt att bemöta gäster som inte respekterar reglerna. Många går kanske dit i för stora sällskap och så blir det svårt att hålla isär dem, säger Ann-Sofie Stenqvist.
De allra flesta av restaurangerna följer dock reglerna, enligt Stenqvist. Hittills under coronapandemin har miljöförvaltningen genomfört 1 275 kontroller. Sammanlagt har 570 klagomål lämnats in från allmänheten.
– Det vi vet av erfarenhet är att det brukar komma in fler klagomål när uteserveringarna öppnar, och det är redan fler än vad det varit tidigare i år, fortsätter Ann-Sofie Stenqvist.
Om en restaurang inte sköter sig riskerar ägaren ett vitesbelopp.