I juni öppnade Nordisk Film sin biograf i Gränby efter att den varit stängd sedan coronapandemin bröt ut. Men trots att popcorndoften återigen sprider sig i entrén och Christopher Nolans senaste storfilm ”Tenet” dragit publik kväll efter kväll i nästan två månader skiljer sig den här biohösten från tidigare.
– Det är klart att vi påverkas av pandemin. Filmutbudet ser inte ut som det gjorde från början och vi har restriktioner att förhålla oss till, säger Jesper Danielsson, biografchef för Nordisk Film i Uppsala.
Senast förra veckan sköts James Bond-filmen No time to die, som skulle vara höstens stora biopremiär, upp till april nästa år. Jesper Danielsson hade önskat att få ha den kvar i programmet, men konstaterar att det är lika för alla i branschen. Och ännu är det ekonomiska läget stabilt för Nordisk Film i Gränby, säger han.
– Nu väntar ett höstlov som brukar vara historiskt bra ur biosynpunkt i Uppsala och sedan har vi julen med nya Jönssonligan-filmen, så vi har rätt mycket att se fram emot. Men det är klart att vi fått göra en del förändringar i verksamheten för att rätta mun efter magen. Till exempel behöver vi inte lika mycket personal, säger Jesper Danielsson.
Några veckor efter Nordisk Film slog även Filmstaden i Uppsala upp sina portar i somras. När tidningen besökte biografen förra veckan var Mohammed en av besökarna. Han och hans familj brukade ofta gå på bio innan pandemin slog till och stängde alla biosalonger i Uppsala.
– Det var jättetråkigt. Det fanns knappt något att göra när allt var stängt, säger Mohammed.
Han inledde sin biohöst med att se ”Trolls 2” tillsammans med kompisarna Astrid och Ellie. Och det var ett minst sagt efterlängtat biobesök.
— Det ska bli jättekul. Jag har verkligen saknat det här, säger han.
Lina Kartsidou, som är biografchef på Filmstaden i Uppsala, vittnar om att det är fler som har ett sug efter att gå på bio.
– Vi har ju ett begränsat antal platser på våra visningar nu, men det vi märker är att de platser vi säljer går åt, säger hon.
Rent ekonomiskt har stängningen och de nuvarande restriktionerna varit kännbara för Filmstaden i Uppsala, enligt Lina Kartsidou. Hur mycket intäkter de förlorat vill hon inte gå in på.
– Men vi har fått tänka om och landat i att det här är vår nya vardag och jag tycker det fungerar bra. Besluten tas väldigt fort eftersom vi följer vad regeringen bestämmer och Folkhälsomyndigheten rekommenderar, säger Lina Kartsidou.
Förutom att tillåta max 50 biobesökare i salongerna samtidigt har både Nordisk Film och Filmstaden vidtagit åtgärder som att ställa ut stationer med handsprit på flera ställen och sätta upp information om att hålla avstånd. Anna-Lena, som gick på bio med Klabbe och barnbarnen Charlie och Eddie för att se ”Brandman Sam” förra veckan, upplevde ingen oro för att bli smittad under besöket.
— Handspriten är alltid med och man har lärt sig så mycket om hur man håller viruset borta under de här månaderna. Så vi är inte överdrivet oroliga, säger Anna-Lena.
I Uppsala finns även Fyrisbiografen, men den har hållit stängd sedan i maj – inledningsvis till följd av låga besökssiffror, men nu pågår en renovering av lokalerna. Förhoppningen är att kunna öppna Fyrisbiografen i början av november, enligt föreståndaren Karin Magnusson.