Elpriserna rusar och på länets gårdar har många lantbrukare nu valt att sätta upp solpaneler för att producera egen el och dessutom kunna sälja vidare el som inte används.
När Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, nyligen genomförde en undersökning svarade nästan en tredjedel av knappt 1 000 tillfrågade lantbruk att de redan använder solel på sina gårdar. Drygt 40 procent av de som inte har solel i dag svarade att de planerar att installera solcellsanläggningar.
– Det ser likadant ut i Uppsala län som det gör i resten av landet. Vi har märkt att det finns ett enormt intresse för att använda solen som energikälla, säger Pirjo Gustafsson, sakkunnig på LRF.
Hon träffar flera av de medlemsanslutna lantbruken varje dag, och hon upplever att många kavlat upp ärmarna.
– Det är väldigt populärt och många har redan installerat solpaneler på sina gårdar. Många har sagt att de gillar idén med solel eftersom det är så konkret och panelerna håller i 30 år eller mer. Man ser det som en långsiktig lösning.
I svåra tider med krig, pandemi och inflation kan tillvägagångssättet med solel faktiskt vara en ekonomisk tillgång.
– Möjligheten att sälja den el som eventuellt blir över gör det ännu mer attraktivt, säger Pirjo Gustafsson och berättar att frågan om solpaneler på åkermark också väckts till liv.
– Det kan man till exempel ha på mark som inte används så ofta. Att ha solpaneler på sin egen gård är oftast en bra affär, säger Pirjo Gustafsson.