Tullhuset, Vaksalaskolan, Centralbadet och Katedralskolan är ett urval av alla byggnader som arkitekten Gunnar Leche ritade. Han stod också bakom planerandet och byggandet av bostäder i bland annat Kungs- och Kvarngärdet, Lut- och Fålhagen, Tunabackar samt Sala backe.
Under sina tre decennier som stadsarkitekt hann han betyda mycket för Uppsalas stadsbild.
I år är det 100 år sedan Gunnar Leches första hus stod klara för inflyttning: De två huslängorna med lägenheter ligger i nedre Svartbäcken på Stiernhielmsgatan.
Numera ägs husen av bostadsrättsföreningen Hercules, som bildades 1986.
– Det är fantastiskt. Svartbäcken och Gunnar Leche ger en speciell känsla, säger bostadsrättsföreningens ordförande Lars Norén om att husen nu blir hundraåringar.
Gunnar Leche föddes 1891 i Stockholm och kom till Uppsala 1920 som nybliven stadsarkitekt.
De två huslängorna i Svartbäcken byggdes under den stora förändring som området genomgick i början på 1920-talet, säger Gunnar Kraft, som har bott i ett av husen sedan 2001.
– Då var Svartbäcken ett slumområde med bordeller och hade ett enormt dåligt rykte i Uppsala. Nedre Svartbäcken inledde sin förändring efter första världskriget och husen här som stod klara år 1921 var då väldigt moderna, säger han.
Gunnar Leche ville att lägenheterna i husen i fråga skulle ha en ingång från gården och att de boende skulle ha en täppa utanför huset där de kunde odla. Husen var också moderna på det sättet att de hade toaletter. Så småningom byggdes också duschar men det är decennier framåt i tiden, säger Gunnar Kraft.
– Lägenheterna var för lite bättre bemedlade arbetare eller lägre tjänstemän. Då hade Uppsala en fruktansvärd boendesituation för de som inte var rika och hade pengar. Kommunledningen hade nog en tanke med att bygga sådana här lägenheter, fortsätter han.
I dag är Hercules bostadsrättsförening väldigt måna om att bevara Gunnar Leches ursprungliga idé med husen, säger Gunnar Kraft.
– Vi försöker successivt att sköta om husen och återställer med bland annat färgsättning så att det ska se ut som det gjorde förr i tiden, så att de fortfarande ska motsvara det Gunnar Leche tänkte sig, säger han.