Uppsalas etiopiska restaurang ett familjeföretag

På restaurang Messob serveras mat från Etiopien och Eritrea. Det är olika grytor, många veganska, som äts med brödet injera. "Matkulturen är unik", säger Yordanos Weldemicael som driver restaurangen.

Yordanos Weldemicael driver restaurang Messob sedan 2019.

Yordanos Weldemicael driver restaurang Messob sedan 2019.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Ekonomi2021-12-31 18:00

JORDEN RUNT 

I Uppsala finns flera hundra restauranger, med mat från många av världens kök. I en ny artikelserie träffar vi några av dem.

För femton år sedan startades restaurang Messob som ligger i Luthagen i Uppsala. I dag drivs restaurangen av Yordanos Weldemicael och hennes familj, som tog över restaurangen 2019 från sina släktingar.

– Det här är den enda restaurangen med mat från Etiopien och Eritrea i Uppsala. Matkulturen är unik, säger Yordanos Weldemicael.

På Messob serveras olika grytor, de flesta är veganska baserade på bland annat kikärtor, linser och grönsaker, men det finns även grytor med kyckling och kött. Grytorna äts med brödet injera. Namnet Messob kommer från traditionellt bord som man sitter runt och äter.

– Man jäser brödet i tre dagar, det är lite suraktigt och som en tunn pannkaka som man steker i en stekpanna.

Till rätterna är det populärt med etiopiskt kaffe, öl från bland annat Etiopien eller Sydafrika, smulosten ayib eller tomatsalladen komidere.

– Maten är väldigt uppskattad av Uppsalaborna, det är många som kommer hit och äter. Och besökarna brukar säga att det är lugnt och fridfullt här. De brukar säga att maten är mättande. Vi vill att besökarna bli väl bemötta och trivas.

Messob är ett familjeföretag och hela familjen arbetar tillsammans med Yordanos.

– Det roligaste är matlagningen. Och alla gäster, att träffa både nya och stammisar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!