Sedan slutet av 1980-talet har Fröjas sal, vid Bäverns gränd, serverat vegetariska rätter och bufféer – och är den restaurang i genren som har funnits längst i Uppsala. Om det blir en fortsättning är högst oklart sedan den nuvarande ägaren Linda Yao, som har drivit restaurangen i elva år, har tvingats sälja verksamheten.
– Det har varit tufft under pandemin, vilket har drabbat oss hårt med låg omsättning, Jag har ändå kämpat på i över ett år, men till sist har jag inte haft något val. Det har inte gått att driva det här vidare, säger hon.
Under fredagen i förra veckan hade restaurangen i Yaos regi lunchöppet för sista gången. På menyn fanns då tofugryta och färgglad linssoppa.
– Vissa dagar har vi bara haft några få gäster, och jag tror inte att jag är ensam om det i den här branschen. Det har varit tufft under pandemin, säger Linda Yao.
Ett par läsare har hört av sig till tidningen och är ledsna över beskedet att det anrika vegohaket sålts. ”Det är vegetariskt, men befriande ohippt. Vart ska man nu gå för torsdagarnas ärtsoppa och pannkaka?”, skriver en av dem i ett mejl. ”En epok går i graven”, skriver en annan.
Framöver tar den en ny ägare över lokalen med ett omfattande renoveringsarbete som väntar. Linda Yao vill inte uppge till vem hon har sålt verksamheten till och känner inte till om den nya ägaren kommer att byta koncept på restaurangen eller inte.
I närområdet finns bland annat även restaurangerna Hikari Sushi, Restaurang Korfu och Miss Voon.