Stefan Arora-Jansson är professor i företagsekonomi vid företagsekonomiska institutionen på Uppsala universitet. Han har tillsammans med tre andra forskare kommit fram till att konkurrens inte är något som ligger naturligt i vår vardag. Det krävs snarare mycket arbete för att skapa och upprättahålla den.
Nu presenteras hela deras resultat i boken "Competition. What it is and why it happens".
–Trots att ordet konkurrens används flitigt i vardagen och samhällsdebatten, är det få som förstår vad det verkligen är, hur den fungerar och kanske framförallt varför och när den uppstår, säger Stefan Arora-Jansson i ett pressmeddelande.
Forskarna menar att konkurrens finns överallt, det kan handla om kompisar, sport och vår demokrati. I forskningen kom de fram till fem slutsatser; konkurrens kostar pengar och tar tid, den uppstår inte alltid, den kan uppstå oavsiktligt, den är svår att avskaffa och ibland får den oväntade effekter.
De har undvikit den traditionella marknaden och istället fokuserat på exempelvis skolor. I vissa kommuner har man medvetet skapa konkurrens om eleverna mellan skolorna. Hur bra kommunen lyckats beror på vilka förutsättningar de har och vilket arbete de gjort för att ta fram konkurrenter.
– Konkurrens är ingen patentlösning som löser alla problem. Det kräver kunskap och behöver förstås som vilket annat verktyg som helst.