Allting började för 30 år sedan. Pralintillverkaren och konditorn Anneli Kejroth, som driver chokladbutiken Anneli K i Uppsala, introducerade Johan Hedberg för hantverket. Sedan dess har han haft en förkärlek till branschen, men trots sina matkunskaper och stora intresse har han aldrig öppnat ett eget ställe. Han är trots allt inte konditor, men nu slår drömmen in för Uppsalas matprofil.
– Jag ska jobba med choklad på heltid. Behöver jag säga något mer? Det är en lyx, säger Johan Hedberg.
En av hans favoriter är den schweiziska chokladen vid namn Felchlin. Den äter han gärna ofta och han har till och med besökt fabriken där den tillverkas för att sedan säljas av chokladgrossisten Åsö – företaget som han nu är vd för.
– Ägare Jonas Ivarsson lärde kände varandra och jag har varit med på kundbesök till Schweiz. Han tyckte att det var läge att plocka in någon som kan ta bolaget vidare och har förstått att jag har förståelse för deras bransch men också för marknadsföring i moderna medier, säger han.
Att skapa en plattform och nå ut till en stor publik är något som Johan Hedberg länge har jobbat med. För tio år sedan skapade han sin Youtube-kanal "Matgeek" där han lagar mat, pratar om mat med diverse experter och gör besök hos grossister. I dag har han över 300 000 prenumeranter.
Nu i sommar har han haft en längre paus från sin matkanal, men att sluta helt finns det inga planer på.
– Den kommer fortsätta att leva vidare. En del av mitt jobb kommer vara att besöka kunder och jag kommer då resa land och rike. Så planen är att passa på att då även göra videor. Det blir ingen förändring bortsett från att mitt heltidsjobb kommer vara Åsö.
En hektisk vardag är Johan Hedberg van vid som egenföretagare. Att han nu kastas in direkt i årets mest hektiska period – julhandeln – ser han bara fram emot.
– Det är våra kunders viktigaste period. Andra kan garva åt att mintkyssar måste fraktas extra försiktigt men för oss är det liv och död. Julborden är så pass viktiga för hela branschen för den ska bekosta även de lugnare perioderna.
Åsö är Sveriges största grossist inom choklad som dessutom säljer produkter för tillverkning av bakverk och pralintillverkning. Uppsalaprofilens huvudsakliga uppgift är att stärka varumärket och ta det till nästa nivå.
– Det blir jätteroligt, säger han.