Uppsalahackare tävlade för hållbara transporter

Under torsdagen hölls ett hackathon med målet att ta fram hållbara lösningar för e-handeln som ökat lavinartat under pandemin. En av deltagarna var Uppsalabon Magdalena Bergqvist. "Det är kul att sätta sig in i ett problem."

Flera personer deltog i hackathonet Considition från Consids kontor i Uppsala under torsdagen.

Flera personer deltog i hackathonet Considition från Consids kontor i Uppsala under torsdagen.

Foto: Mikael Axelsson

Ekonomi2021-10-15 19:00

Att handla på nätet blir allt vanligare och 2020 ökade e-handeln med 40 procent enligt E-barometerns årsrapport. En utmaning för branschen är att göra leveranser hållbara. Under torsdagen arrangerades hackathonet Considition med syftet att ta fram hållbara lösningar för e-handeln.

– Det är viktigt att vi hittar sätt att transportera varor på ett hållbart sätt. Det här är ett fantastiskt initiativ för att känna att man gör något för samhället i stort och företagen kan sedan ta det här vidare, säger Amanda Rällby, lokalt ansvarig för Considition i Uppsala.

Bakom hackathonet står it-konsultbolaget Consid och teknikföretaget Budbee och totalt tävlade 249 lag. 32 av lagen var från Uppsala, och ett bestod av Salem Lojič och Magdalena Bergqvist som studerar datavetenskap vid Uppsala universitet.

– Problemet var att man skulle få plats med så många paket som möjligt i en lastbil och det fanns olika saker man skulle ta hänsyn till, som att tunga paket skulle vara underst. Man skriver sin algoritm veckorna innan och så sätter man den på prov under kvällen, berättar Magdalena Bergqvist.

undefined
Salem Lojič och Magdalena Bergqvist var med och tävlade från Uppsala i hackathonet.

Efter en två veckor lång träningsperiod samlades tävlingsdeltagare från 20 länder på Consids olika kontor under torsdagen för att med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning ta fram lösningar.

– Det var ett otroligt engagemang. Det är roligt att se alla gå in i sin bubbla, säger Amanda Rällby.

Det är femte året i rad som Consid arrangerar hackathonet. För Magdalena Bergqvist är det andra gången som hon deltar.

– Vi var med förra året också och tyckte att det var kul så vi ville vara med igen. Det är kul att sätta sig in i problem som inte har med plugget att göra.

Vinnaren i årets hackathon var Filip Björnåsen från Göteborg som vann en resa till USA för att besöka International Conference on Machine Learning.

– Det är många tävlande så det är svårt att komma upp i topp 20. Det var många tappra personer som verkligen slog ihop sina kloka huvuden i Uppsala, säger Rällby.

Magdalena Bergqvist tror att hon kommer att fortsätta delta i hackathons i framtiden.

– Det är en spännande idé, många är intresserade av det här och det är roligt att se hur andra löser problem. Men det är roligast om man har tid att verkligen förbereda sig, plugget kom lite i vägen för mig i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!