Cytiva, som tidigare var en del av GE Healthcare Life Sciences, har redan i dag omkring 1 300 anställda på anläggningen i Boländerna. Inom ett år väntas de vara 1 400.
– Det här krävs för att möta den höga efterfrågan som finns på våra produkter. För att klara detta behöver vi öka skiftgången och kapaciteten. Vi har redan börjat nyanställa, säger Cecilia Sjöstedt, vd för Cytiva i Uppsala.
Satsningen ingår i en global offensiv från företaget, som är verksamt i 40 länder och totalt har 7 000 anställda. Sammanlagt kommer Cytiva under de kommande fem åren att investera 500 miljoner dollar (omkring 4,4 miljarder kronor) på den egna verksamheten. Bland annat siktar företaget på att anställa ytterligare 1 000 personer. Av dessa kommer alltså minst 100 av dem anställas i Uppsala, redan det kommande året.
– Vi behöver allt från processoperatörer, labbingenjör, ingenjörer, automationstekniker och forskare till projektledare. Vi upplever ett stort intresse och hittills har det rullat på bra med rekryteringarna, fortsätter Cecilia Sjöstedt.
Cytiva hade en stark tillväxt redan innan coronaviruset. Men efter utbrottet i mars har efterfrågan på företagets produkter som sagt ökat ytterligare och för branschen som helhet. Exporten av läkemedel från Sverige ökade exempelvis med 35 procent under det första halvåret, enligt siffror från SCB.
– Åtta av tio läkemedel som godkänns i dag är biologiska, och vi är marknadsledande på det här området. Detta har gjort att det har gått bra för oss i flera år nu, säger Cecilia Sjöstedt.
Verksamheten i Uppsala är specialiserad på reningsteknik för just biologiska läkemedel. Flera av Cytivas produkter används bland annat av forskare världen över som jobbar med att få fram ett Covid-19-vaccin.
– Av de 300 utvecklingsprogram som befinner sig i kliniska studier är vi med i väldigt många. Vi känner en stolthet över att vara med och bidra i kampen mot Covid-19, fortsätter Sjöstedt.
Cytiva deltar även på andra sätt i kampen mot viruset. Tidningen har tidigare uppmärksammat att företaget bland annat tillverkat ansiktsskydd med 3D-teknik i Uppsala och skänkt handsprit till vården. Cytiva har även deltagit i ett omfattande forskningsprojekt där cirka 1 400 personer i Uppsala har testats för Covid-19 och antikroppar, de flesta medarbetare och inhyrda entreprenörer.