Innovationstävling avgjord – fossilfritt gödsel prisas

En av Europas största innovationstävlingar med klimatfokus avgjordes i veckan. Fossilfritt gödsel som skapas av ett Uppsalabolag kammade hem vinsten.

Uppsalabolaget Nitrocapt var en av vinnarna i innovationstävlingen Startup 4 climate. "Det är en stor ära", säger Gustaf Forsberg, vd för Nitrocapt.

Uppsalabolaget Nitrocapt var en av vinnarna i innovationstävlingen Startup 4 climate. "Det är en stor ära", säger Gustaf Forsberg, vd för Nitrocapt.

Foto: Nitrocapt

Ekonomi2022-11-16 20:00

Innovationstävlingen Startup 4 climate, som drivs av elnätsföretaget Ellevio och elhandelsbolaget Godel, avgjordes under tisdagskvällen. Bland de åtta startupföretagen som var med i finalen korades två vinnare med 1 miljon kronor var.

Uppsalabolaget Nitrocapt var en av dem.

– Det känns jätteroligt, det är en stor ära. Det är väldigt fascinerande att se att det finns så duktiga företag i Sverige som hittar på stora lösningar till miljöproblem. Att vi utsågs till en av vinnarna är fantastiskt, säger Gustaf Forsberg, vd och grundare av Nitrocapt.

undefined
Uppsalabolaget Nitrocapt var en av vinnarna i innovationstävlingen Startup 4 climate. "Det är en stor ära", säger Gustaf Forsberg, vd för Nitrocapt.

Bolaget grundades 2016 av Gustaf Forsberg och Peter Baeling. Deras arbete går ut på att minska beroendet av naturgas som sker vid framställning av konstgödsel, som i dag står för 2,5 procent av de globala fossila utsläppen. Med deras teknologi kan man i stället framställa gödsel med förnybar el, luft och vatten.

– Små lokala produktionsanläggningar ska kunna förse de närmaste jordbruken med gödsel. För att förse hela Uppland behövs två anläggningar, säger han.

undefined
Nitrocapts innovativa idé är att skapa fossilfritt gödsel som framställs med förnybar elektricitet.

Vid uppstarten av Nitrocapt träffade de forskare runt om i Europa som var så pass intresserade av deras idé att bolaget i tidigt skede kunde söka patent.

När patenten var säkrad offentligjorde de sin affärsidé och investerare började trilla in. I januari i år fick de 10 miljoner kronor i bidrag och 18 miljoner investerat kapital.

– Vi har kommit fram till att problematiken med klimat och självförsörjning på gödsel är så pass allvarlig i dag att det rimligen bör vara så att det går att få ytterligare kapital, vilket har visat sig stämma. Vi har kontakt med en lång rad investerare som har visat stort intresse.

I första kvartal till nästa år ska de stänga investeringsrundan och någon gång under året bygga en första pilotfabrik. Den ska användas som en brygga för industrialiseringen av den här tekniken.

Nu har ni vunnit en miljon kronor också. Vad ska ni göra med dem?

– Det här priset kom väldigt väl till pass. Dels sätter det oss på kartan för investerare och potentiella kunder, dels ger det råg i ryggen för alla oss som jobbar inom det här. Men det är definitivt ett stöd i vår rekrytering.

Vad värderar ni högst av det som kommit med tävlingen, pengar eller status?

– Det hänger delvis ihop. Det här priset har redan från början en hög status, men det är klart att pengen bidrar till att sätta prestigen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!