Företagets affärsidé och teknik har varit att utvinna dricksvatten från atmosfären. Nu används samma teknik i stället till att återvinna luftburet spillvatten från ånga vid skorstenar vid industrier.
– Vi skulle gärna jobba vidare med att utvinna dricksvatten ur atmosfären, men vi har märkt att investeringsintresset är starkare när det gäller återvinning av luftburet spillvatten, säger marknadschefen Jonas Wamstad.
Drupps som varit igång med sin verksamhet sedan 2017 har nu tagit hem sin största order. Företaget har sitt ursprung hos Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) på Ultuna och den satsning på gröna företag som gjorts där via Green innovation park.
– Det här är ett genombrott för oss. Vi har tidigare tecknat avtal när det gäller bland annat testanläggningar. Men det här är första gången vi säljer ett fullskaligt system för återvinning av vatten.
Det nyligen undertecknade avtalet är värt 4 miljoner kronor och kunden är mexikanska Grupo Lamosa som är en av världens största keramikproducenter.
– Företaget förlorar i dag cirka tjugo procent av det vatten man använder i sin produktion genom skorstenen. Nu ska vi hjälpa dem att bli mera effektiva och lönsamma när det gäller vattenförsörjningen.
En maskin som använder saltlösning för att återvinna vatten kommer att installeras vid skorstenen vid en av företagets produktionsanläggningar i Peru.
Enligt de beräkningar som Drupps gjorde på plats i Peru i somras så kommer upp till 25 000 ton vatten per år att kunna återvinnas från produktionsprocessen.
De 25 000 tonen motsvarar cirka 40 procent av det vatten som används i produktionen vid anläggningen.
– Om man utgår från att en människa gör av med 130 liter vatten på en dag så innebär den här återvinningen av vatten årsförbrukningen för mellan 500 och 600 personer.
Jonas Wamstad menar att man även kan lägga både ekonomiska- och miljömässiga perspektiv på lösningen.
– I det område där fabriken ligger är tillgången på vatten dålig, vilket påverkar vattenförsörjningen och kräver regelbundna och dyra transporter av vatten till fabriken. Det kan man begränsa nu, så det här blir även som en vattenförsäkring för företaget.
För Drupps innebär affären att man lyfter sin omsättning rejält från nuvarande sju miljoner kronor.
– Grupo Lamosa har tjugo fabriker och det finns en option på ytterligare leveranser av vår teknik för återvinning av spillvatten, säger Jonas Wamstad.